BANII TĂI – Cum s-au topit 2,5 milioane de euro pe drumurile din Mureș, anul trecut: deși ninge mai puțin, costurile cu deszăpezirea s-au dublat în ultimii 4 ani

EXCLUSIV. Pentru înlăturarea oricăror supiciuni, o subliniere de la început: TOATE sumele din prezenta scriere au la bază documente oficiale ale Consiliului Județean (CJ) Mureș, instituția care administrează/gestionează drumurilor județene. Următoarele două fraze trebuie percepute ca un pamflet (o glumă), celelalte, însă, din păcate, sunt fresca realității pure și explică modul în care sunt cheltuiți banii județului.

 

(început de pamflet) Acest demers a fost inițiat pentru aflarea răspunsului la dilema esențială a omenirii. Nu, nu dacă Pământul e plat, nici dacă Bill Gates vrea să ne implanteze cipuri în cap și nici dacă tehnologia 5G a creat virusul SARS-CoV-2, ci dacă încălzirea globală este reală sau este doar o plăsmuire a conspiraționiștilor.

 

Avem răspunsul: nu există nicio încălzire globală!, dovadă fiind faptul că ninge din ce în ce mai abundent, cel puțin în județul Mureș. Sigur că nu ninge mai mult, ci mai puțin, dar ideea e că ninge fără să observăm noi. Cum știm asta? Prin banii cheltuiți din pușculița județului Mureș de administrația controlată de Péter Ferenc (UDMR). (final de pamflet)

 

Câți bani se topesc o dată cu zăpada

 

În ultimii 4 ani (2016-2019), perioadă care coincide cu mandatul de președinte al CJ Mureș al șefului UDMR Mureș, Péter Ferenc, sumele plătite pentru deszăpezirea drumurilor județene s-au dublat. An de an, iarnă de iarnă, se plătește mai mult pentru deszăpezire, acțiune aflată în contradicție violentă cu rezultatul cercetărilor oamenilor de știință care prezintă schimbări climatice care au dus la încălzirea globală.

 

Deși, când am verificat ultima dată, Mureș mai era localizat pe această planetă, județul acesta constituie excepția care întărește regula. Pentru că în județul Mureș ninge din ce în ce mai mult, de la an la an. Doar anul trecut a fost nevoie de aproape 12 milioane de lei (exact: 11.958.793 lei), plătiți în baza a 25 de contracte, pentru ca drumurile județene să fie deszăpezite și cetățenii să circule fără griji, mulțumind, firește, din inimă partidului și conducătorilor iubiți.

 

Suma cheltuită anul trecut pentru deszăpezirea drumurilor județene din Mureș este echivalentă cu peste 2,5 milioane de euro (exact: 2.520.187 euro), la cursul mediu BNR pentru 2019. De asemenea, această sumă este de 2,3 ori mai mare (procentual, creșterea este de 233%!) decât cea cheltuită în urmă cu 4 ani pentru aceeași activitate. De altfel, un grafic al sumelor cheltuite din pușculița județului Mureș de administrația publică controlată de Péter Ferenc (foto mare sus) indică o creștere graduală și permanentă. Iată sumele:

 

2016 5.125.526,94 lei
2017 7.322.956,54 lei
2018 8.659.863 lei
2019 11.958.793 lei

În cei 4 ani s-au cheltuit pentru deszăpezirea drumurilor județene din Mureș peste 7,1 milioane de euro (la cursul mediu BNR al anului în care au fost efectuate plățile).

 

Sereleurile deszăpezirii: cine ia banii

 

Județul Mureș are 727,6 kilometri de drumuri județene, însă pe perioada iernii nu toate tronsoanele sunt deschise circulației. Firmele responsabile de deszăpezirea drumurilor județene din Mureș (împărțite în 7 sectoare/zone) – contractul a fost semnat pe 4 ani (2016-2020) – sunt trei sereleuri locale: Drumuri și Poduri (firmă controlată de Mircea Florea Mureșan și care a luat frișca de pe tort, fiind responsabilă de 5 din cele 7 sectoare), Silara Salub din Ernei (firmă controlată de Alexandru Moldovan) și Felix EM din Dumbrăveni (firmă controlată de familia Maier – Cornel Constantin și Adriana).

 

 

Drumuri și Poduri efectuează deszăpezirea în zonele Sâncrai (lot 1), Gănești (lot 4), Șăulia (lot 5), Gornești (lot 6), Miercurea Nirajului (lot 7); Silara Salub efectuează deszăpezirea în zona Reghin (lot 2); Felix EM efectuează deszăpezirea în zona Sighișoara (lot 3).

 

Prețuri comparative

 

Iarna trecută, administrația din Luduș a făcut deszăpezirea pe cei 56,53 kilometri de străzi din oraș cu un cost mediu de 470 de euro pe kilometru (pe totată perioada iernii). Sigur, sunt niște străzi, nu ditamai drumurile județene. Însă poate vi se pare semnificativă diferența dacă aflați că drumurile județene din Mureș au avut un cost mediu de deszăpezire de aproape 10 ori mai mare, respectiv de 4.000 de euro pe kilometru.

 

Mai primiți un exemplu: în orașul maramureșean Cavnic (de dimensiunea Ludușului, însă situat în zona montană și considerat polul căderilor de zăpadă din Maramureș) costul mediu de deszăpezire a fost de 745 de euro/pe kilometru de stradă. Bine, acolo chiar ninge. Da, dar sunt tot străzi, nu ditamai drumurile județene. Corect, de aceea, mai primiți un exemplu…

 

În Alba, kilometrul de drum județean s-a deszăpezit cu 945 de euro. De peste patru ori mai puțin decât în Mureș. Sigur, în Mureș a nins de 4 ori mai mult (am glumit, trist, pentru că glumim cu banii cetățenilor județului). Bonus: deszăpezirea unui kilometru de autostradă în România este de aproximativ 5.000 de euro (pe toată perioada iernii), o sumă apropiată de cea plătită iarna trecută de administrația județeană pentru drumurile județene.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare