FAPT – La 9 ani după ce a fost recepționat drumul către depozitul de deșeuri de la Sânpaul, s-a observat că nu e tocmai bun: corectarea costă 355.000 de lei

ÎNDREPTAREA UNUI NEAJUNS. La 9 ani după ce au construit drumul de acces la depozitul de deșeuri de la Sânpaul și la peste 3 ani de când l-au dat în exploatare, Consiliul Județean (CJ) Mureș și-a dat seama că acesta nu e bun/suficient și că trebuie lărgit. Mai bine mai târziu decât niciodată, se spune-n popor, așa că pentru rezolvarea problemei se vor cheltui 355.000 de lei.

 

Practic, acest drum de acces iese din drumul național DN15 (E60) și face legătura cu depozitul din Sânpaul (are 3 kilometri lungime, este din asfalt și are lățimea de 5,50 m). Drumul a fost recepționat în anul 2011 și atunci, pentru că era nefuncțional (operarea efectivă a depozitului de deșeuri a început în februarie 2017), nimeni nu a prevăzut problema de astăzi.

 

Respectiv, pentru că pe drum e un du-te-vino al camioanelor de mare tonaj care transportă deșeuri și la depozitul situat în zona Fodora și la Stația de Tratare Mecano-Biologică, acestea au deteriorat acostamentul (care este din piatră spartă) și carosabilul (în special la intrarea în depozit).

 

 

Așa  că acum se dorește amenajarea unei benzi de benzi de așteptare/zonă de refugiu la intrarea în depozit (pentru eliminarea blocării accesului în depozit, acum camioanele staționând la marginea drumului, ceea ce a dus la degradarea carosabilului) și a unei platforme care să permită întoarcerea autocamioanelor în zona de cântărire (acum manevrele de întoarcere după cântărire se execută dificil din cauza spațiului insuficient).

 

Practic, drumul va fi lățit pe primii 40 de metri de la intrarea în depozit de la 5,50 metri la 6 metri (din fericire, permite acostamentul), și va fi creată o bandă de așteptare, iar platforma de întoarcere va fi redimensionată. Realizatorii studiului de fezabilitate (firma Infra Project) susțin că întreg proiectul poate fi finalizat în 3 luni (două luni proiectul tehnic și o lună execuția) și ar costa 355.129,74 lei (din care construcția efectivă ar fi de 261.628,76 lei).

 

Contractul pentru operarea depozitului de deşeuri de la Sânpaul a fost semnat în 7 octombrie 2016, între CJ Mureș (în calitate de beneficiar) și asocierea de firme Iridex Group Import Export & Servicii Salubritate Bucureşti SA, însă operarea efectivă (ordinul de începere) a început în 6 februarie 2017 (ilegal, SMIDS nefiind operațional, dar motivat prin faptul că nu mai era unde să se arunce gunoiul în multe zone din județ și, probabil, pe principiul că pe stat nu-l amendează… statul).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare