BANII TĂI – În 2020, în Târgu Mureș, ne-am unit de 9.200 de euro „în limita locurilor disponibile”

SPECTACOL „GRATUIT”. Exact 44.150 de lei (echivalentul a 9.236 euro) a costat municipalitatea Târgu Mureș spectacolul gratuit, “cu intrare liberă în limita locurilor disponibile”, ocazionat de rotunda aniversare a 161 de ani de la Mica Unire.

 

Suma, plătită din pușculița orașului, este cu 15% mai mare decât anul trecut (36.545 de lei, atunci echivalentul a aproximativ 7.800 de euro), când s-au aniversat doar 160 de ani de la Mica Unire, dar asta și pentru că, pe lângă lefurile bugetarilor au mai crescut și pretențiile financiare ale artiștilor. Alt raționament ar putea fi faptul că 161 e mai mare decât 160…

 

Sigur, această sumă (9.200 de euro) se referă exclusiv la chiria spațiului în care s-a desfășurat spectacolul din 24 ianuarie 2020 (Teatrul Național), a celor doi artiști care au prestat, a prezentatorului și a regizorului spectacolului.

 

Revenind la spectacolul din 24 ianuarie 2020, care (conform contractelor) a durat cam o oră și jumătate, exclusiv pentru contabili și interesați, o defalcare a cheltuielilor.

 

Pentru concertul de 30 de minute a lui Dinu Iancu Sălăjean se va plăti 15.000 de lei (spuneam, s-au majorat și tarifele, anul trecut, același cântăreț a cântat 40 de minute cu 13.500 de lei), iar pentru prestația de 60 de minute a lui Nicolae Furdui Iancu, 17.850 de lei.

 

Prezentatorul (etern) Ioan Chiorean a fost plătit cu 1.300 de lei (și-a majorat și el tariful de anul trecut, când a fost plătit cu 700 de lei pentru prestație). Singurul tarif care a rămas similar cu anul trecut a fost cel al sălii, închirierea Teatrului Național a costat (și atunci și acum) 6.000 de lei. Total: 44.150 de lei (echivalentul a 9.236 euro).

 

O ultimă subliniere-presupunere pentru cei care n-au apucat să se unească în limita locurilor disponibile, între prestațiile celor doi artiști, a fost o cuvântare a primarului Dorin Florea (foto mic dreapta), urcat pe scenă pentru un discurs școlăresc cu pretenții istorice, revanșard, dușmănos, instigator, răzbunător, comparându-i pe Cuza, Maniu, Kogălniceanu cu cei de acum, de parcă el se poate compara cu Bernády György sau cu Emil Dandea… Ei, presupunerea-i asta: sper că nu l-au plătit și pe edil pentru prestația artistică (mențiune: a fost o ironie), pentru că altfel nu mai concordă calculul cu ceea ce consemnează scrierea.

 

… m-am gândit că vreți să știți cum evoluează tarifele artiștilor atunci când sunt plătiți din banii publici, de aceea am generat prezenta scriere.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare