BANII TĂI – O analiză a sumelor plătite de Primăria Târgu Mureș în ultimii 4 ani pentru deszăpezirea străzilor din municipiu: ce se întâmplă în acest an

0
333

DESZĂPEZIRE TÂRGU MUREȘ. În municipiul Târgu Mureș, fondurile financiare necesare cheltuielilor aferente „Protecției mediului” au fost suplimentate în 9 noiembrie 2020 cu 2,3 milioane de lei (echivalentul a peste 472.000 de euro), printr-o hotărâre a Consiliului Local Târgu Mureș. Pentru că în diverse surse publice de informații s-a menționat greșit că suma va fi repartizată pentru serviciul de deszăpezire, msnews face corecțiile de rigoare și prezintă o analiză a sumelor plătite în ultimele patru ierni pentru serviciul de deszăpezire  în municipiul reședință de județ.

 

Finanțarea serviciului de deszăpezire în această iarnă

 

În capitolul bugetar “Protecția mediului” sunt cuprinse serviciile de salubrizare, deszăpezire, dezinsecție, deratizare și, de când cu pandemia de COVID-19, dezinfecția (plus materialele aferente acesteia) utilizate în oraș de serviciile publice din administrarea/subordinea Primăriei Târgu Mureș. Suplimentar, urbea a derulat proiectul de ecologizare a Iazului batal de la Azomureș și cheltuielile (cofinanțări, cheltuieli neeligibile proiectului etc.) fiind cuprinse în acest capitol bugetar.

 

În fine, de reținut că în acest an, pentru toate acestea, s-au cheltuit și se vor cheltui din pușculița orașului până la suma totală de 68.160.140 de lei (echivalentul a peste 14 milioane de euro), conform biroului de presă al primarului Soós Zoltán.

 

Asta înseamnă că doar pentru capitolul Protecția mediului orașul plătește 13,9% din cât are în pușculiță (adică 490,28 de milioane de lei). Luați în calcul că vreo 75% din banii din pușculiță sunt cheltuiți pentru funcționarea Primăriei (cu toate serviciile, direcțiile, sereleurile și instituțiilor aflate în subordine sau de a căror administrare răspunde) – mai mult de un sfert din bugetul orașului merge exclusiv pe salarii/drepturi financiare – și vedeți cam câți bani rămân pentru dezvoltare.

 

Din cea mai recentă suplimentare financiară, de 2,3 milioane de lei, exclusiv pentru serviciul de deszăpezire în municipiul reședință de județ a fost alocată suma de 500.000 de lei, urmând ca alte 3,5 milioane de lei să fie alocate deszăpezirii din această iarnă (noiembrie 2020 – martie 2021) din credit angajament (adică din bugetul pe anul viitor).

 

Pe înțelesul tuturor plătitorilor de taxe din Târgu Mureș: această rectificare bugetară a fost necesară pentru că nefiind cuprinsă nicio sumă în bugetul pe acest an pentru deszăpezire, nu putea fi contractat serviciul respectiv.

 

Cât a costat deszăpezirea în ultimii 4 ani

 

msnews a analizat costurile cu deszăpezirea din perioada 2016-2019, adică ultimele 4 ierni, și vă prezintă, defalcat pe ani, cât a plătit Primăria Târgu Mureș pentru acest serviciu, cu mențiunea că acesta este, scriptic, prestat 5 luni pe an, în perioadele ianuarie-martie și noiembrie-decembrie, însă faptic se reduce la 3 luni și jumătate – 4 luni (rareori a fost necesară intervenția pentru deszăpezire în luna noiembrie și prima parte a lunii decembrie).

 

Cel mai mult s-a plătit în anul 2018, fiind singurul an în care s-a achitat pentru deszăpezirea din municipiul Târgu Mureș 3,5 milioane de lei, iar cel mai puțin, în anul 2017, când s-a achitat aproape 2,3 milioane de lei. De regulă, pentru deszăpezire s-a plătit în medie până la 3 milioane de lei.

 

Iată prezentarea completă a ultimilor 4 ani, pe ani și sumele achitate (datele sunt extrase din documente oficiale ale Primăriei Târgu Mureș):

 

AN SUMA
2016 3.089.964,81 lei
2017 2.287.868,71 lei
2018 3.515.000 lei
2019 3.128.385,16 lei

 

Ce se schimbă iarna asta

 

În principal, v-am spus: nimic. Respectiv, banii au fost alocați cam la fel (ba cu ceva mai mult decât în anii trecuți, ceea ce nu înseamnă că vor fi și cheltuiți): 4 milioane de lei (500.000 de lei acum, prin rectificarea bugetară, și 3,5 milioane de lei din credit, adică din bugetul pe anul viitor).

 

Însă, în acest an, în Târgu Mureș va fi înlocuită sarea cu clorura de calciu, o soluție ecologică, cum a numit-o primarul Soós. În fapt, clorura de calciu e mai bună decât sarea doar pentru că nu lasă atâta mizerie (când se topește zăpada) și nu necesită amestecul cu inhibitori de coroziune, dar e de 5 ori mai scumpă și, deși se spune că nu distruge asfaltul, administrațiile care l-au folosit au conchis cu fair-play: îl distruge (poate nu la fel de mult ca sarea).

 

Un sfat pentru noul edil: dacă tot vrea soluții de deszăpezire ecologice (pentru a reduce cheltuielile cu cârpelile drumurilor, din primăvară), specialiștii recomandă utilizarea unor lichide ecologice pe baza de glicerină sau reziduuri de… sfeclă – poate părea amuzant, dar pe lângă că sunt ecologice, acestea acționează eficient și la -30 de grade Celsius.

 

Prețul corect

 

Sigur, acum, la final, răspunsul la întrebarea-cheie: prețul este corect? Răspunsul e NU. În România, suma pentru deszăpezire/kilometru de stradă/an este cuprinsă între 350 și 2.000 de euro (bine, noi, românii, pentru că suntem mai săraci decât cei din vestul continentului, plătim mai scump – și lucrăm mai prost -, în țările nordice, de exemplu, costurile deszăpezirii unui kilometru de drum/an este la jumătate, 1.000 de euro).

 

În Târgu Mureș există 463 (!) de străzi. Toate acestea, însă, însumează exact 203 de kilometri. Să presupunem că toată această suprafață ar fi deszăpezită (deși nu e, 23 de kilometri de străzi din municipiu nici măcar nu sunt asfaltate, unele fiind niște cărări de pământ, cărora autoritățile le-au dat nume și le-au pus indicatoare, pe unele blocându-le traficului auto, apoi). La un cost de 2.000 de euro/sezon/km de stradă (am pus suma maximă, să fie), ar rezulta o sumă de sub 2 milioane de lei.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ