BANII TĂI – Primăria Târgu Mureș își cumpără în timpul pandemiei… ornamente de iarnă de peste 200.000 de euro

ACHIZIȚIE. Adepți ai proverbului popular “Omul gospodar își face iarna car și vara sanie”, desăvârșiții gospodari din conducerea Primăria municipiului Târgu Mureș (instituție administrativă controlată de la începutul mileniului III de tutankamonicul edil Dorin Florea) s-au uitat pe calendar și, în urma unor complexe conexiuni neuronale (am evitat să scriu „sinapse”, ca să înțeleagă și consilierul personal), au sesizat că se apropie vara.

 

În consecință, au lansat o licitație publică în procedură simplificată pentru achiziția… nu, nu chiar a unei sănii, ci a ornamentelor luminoase de iarnă la o valoare estimată de aproximativ 214.000 de euro (exact: 872.383,27 lei + TVA, adică peste 1 milion de lei). Această achiziție vine după ce în ultimii 3 ani Primăria controlată de edilul Florea a cheltuit peste 400.000 de euro doar pentru a închiria kitschurile luminoase „ornamentale” (aveți detalii la finalul scrierii).

 

De ce se întâmplă asta (în afară de aderarea necondiționată la Uniunea Mondială a Gospodarilor)? Să vedem explicația oficială (am îndrăznit să intervenim asupra textului, corectând deja clasicele/multiple greșeli ale “scriitorilor” din Primărie, pentru a vi-l putea oferi măcar într-o formulă apropiată de limba română): “În fiecare an, o dată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, autoritatea pavoazează municipiul cu ornamente luminoase festive, în vederea creării unui cadru de sărbătoare. (…)

 

Folosirea echipamentelor electrice pentru ornare din anii precedenți, precum și existența unor forme învechite, deficiențele în funcționare și deficiențele de gestionare energetică conferă oportunitatea pentru achiziționarea unor echipamente mai performante și mai fiabile”. Minunat!

 

Să intrăm în magazin. Ce cumpără, practic, Primăria, oferindu-se să plătească 214.000 de euro din banii orașului? Simplificat: ghirlande luminoase de Crăciun (logic, de exterior, fiind vorba de pavoazarea orașului).

 

Detaliat: peste 1.300 de ghirlande tip șir cu efect de sclipire, tip perdea cu led, tip țurțure și tip ramură 3D (laser, frate! – tehnologie, nu jucărie!); figurină 3D luminoasă sub formă de urs de 3,2 metri; două figurine 3D sub formă de Moș Crăciun de 2 metri; 14 ornamente 3D tip candelabru; un ansamblu decorativ cu 7-10 personaje de poveste de până la 2,5 metri; 246 metri de beteală.

 

Criteriul de atribuire al contractului este “Cel mai bun raport calitate-preț” (unde componenta tehnică are o pondere de 90% și durata garanției produselor de 10%). Ofertele sunt așteptate până în 19 mai 2020, așa că, m-am gândit că dacă aveți niscaiva beculețe în plus, rămase de la Crăciunul trecut, aveți oportunitatea de a face o afacere în plină pandemie de coronavirus.

 

În loc de Crăciun fericit!: în ultimele trei ierni (2017, 2018 și 2019), municipalitatea a plătit peste 2 milioane de lei pentru „pavoazarea (montare/demontare) cu ornamente luminoase a municipiului Târgu Mureș”: în 2017 – 1.002.733,84  lei + TVA; în 2018 – 496.455,26 lei + TVA; în 2019 – 459.316,20 de lei + TVA. Toți banii au intrat în conturile aceleiași firme, abonatul public Intra Serv, societate controlată de familia Bocicor prin Alin Ovidiu Bocicor (40%), Ioan Leontin Bocicor (30%) și Leontin Vasile Bocicor (30% – acesta este și administrator al firmei).

 

Cătălin VISCHI

3 comments
  1. Asta nu e tot, au prăpădit tot orașul totul e o minciuna și o laudarosenie mai mult și-au creat o sleahta de pupincuriști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare