BANII TĂI – Târgu Mureș: aproape o jumătate de milion de lei pentru luminițele de Crăciun care vor fi montate în oraș

ILUMINAT DE SĂRBĂTORI. Aproape 100.000 de euro (exact: 459.316,20 de lei) va plăti Primăria Târgu Mureș, din dispoziția primarului Dorin Florea, pentru luminițele de Crăciun din această iarnă. Contractul deja a fost semnat, evident cu firma de casă a municipalității, sereleul local Intra Serv, societate controlată de familia Bocicor prin Alin Ovidiu Bocicor (40%), Ioan Leontin Bocicor (30%) și Leontin Vasile Bocicor (30% – acesta este și administrator al firmei).

 

Grevarea bugetului din 2020

 

Banii vor fi plătiți, în cea mai mare parte, din bugetul anului viitor, conform strategiei financiare adoptate de edilul Florea, după ce forul deliberativ al orașului i-a respins, de mai multe ori în ultimul timp, rectificările bugetare în forma dorită de el.

 

Respectiv, chiar dacă contractul (nr. 190, semnat în 21 noiembrie 2019) prevede prețul total de 385.316,20 de lei + TVA, în acest an firma care se va ocupa cu montarea și demontarea kitschoaselor ornamente luminoase de sărbători va încasa 90.000 de lei, restul banilor, 369.316,20 de lei urmând să fie plătiți din bugetul anului 2020 (prin credit angajament).

 

Abonatul și cronologia financiară

 

În Târgu Mureș, sereleul familiei Bocicor, Intra Serv, are monopol pe acest tip de servicii, însă sumele livrate din bugetul orașului se reduc de la an la an. Nu o să ne întoarcem în timp până la calendele grecești, pentru c-ar trebui să reiterăm aventura epocală din 2016, când municipalitatea controlată de Florea a plătit cu 20.000 de lei mai mult pentru “demontarea ornamentelor luminoase în cantități mai mari decât cele privind montarea acestora”.

 

Știu, pare ridicol, să demontezi mai mult decât montezi, dar, vedeți dumneavoastră, șefilor Primăriei li se pare normal, mai ales că era prima iarnă petrecută de Florea ca primar reales în acest mandat. N-ar fi fost nicio problemă în orașul care trăiește dolce far niente, dacă celor de la Camera de Conturi nu li s-ar fi părut ăsta un șmen, pentru că exact așa arată, și ar fi cerut ca suma să fie recuperată. N-avem date că recuperarea s-a și întâmplat. Deci, ziceam, să nu mergem prea mult în urmă…

 

Conform Serviciului Monitorizare al msnews, în iarna 2017-2018, în conturile abonatului public Intra Serv au intrat 1.002.733,84  lei + TVA pentru „pavoazarea (montare/demontare) cu ornamente luminoase a municipiului Târgu Mureș”. În iarna trecută, 2018-2019, Intra Serv a încasat 434.656,29 de lei + TVA pentru montarea ornamentelor luminoase și apoi încă 61.798,97 de lei pentru demontarea acestora, adică un total de peste o jumătate de milion de lei.

 

În această iarnă, serviciul de închirierere, montare, demontare a kitschurilor luminoase va costa bugetul orașului, așa cum am precizat, 459.316,20 de lei. Aparent acest regres continuu de epurare financiară din bugetul orașului e benefic, însă suma a rămas enormă.

 

Bănuiesc că-i inutilă precizarea, dar totuși (datorie profesională): contractele de montare a ornamentelor de iarnă în Târgu Mureș sunt executate în urma unei proceduri de cumpărare directă (de când s-a modificat legea achizițiilor publice, nu prea se mai complică nimeni cu contracte-cadru sau licitații).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare