Foto: Deak Zsolt

INVESTIȚIE – Centură ocolitoare într-o comună mureșeană: ceea nu s-a reușit în Târgu Mureș face administrația unei localități rurale

INFRASTRUCTURĂ. Centura ocolitoare a municipiului reședință al județului Mureș seamănă cu un OZN: toată lumea vorbește despre ea, dar nimeni n-a văzut-o (cel puțin nu finalizată).

 

În timp ce controversa iscată de această nimeni-nu-mai-numără-câta nerealizare este aruncată de administrația locală în cârca vinovăției parlamentarilor mureșeni (care, chipurile, sunt slabi și n-au nicio influență pentru a impune Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR – să redeschidă licitația de adjudecare a celei de-a doua părți a lucrării abandonate), o comună mureșeană a anunțat că-și face centură ocolitoare.

 

Comuna este Daneș, un UAT care cuprinde patru sate (Criș, Daneș – reședința -, Seleuș și Stejărenii), are sub 5.000 de locuitori și este administrată din anul 2000 de primarul Nicolae Mosora (PNL), aflat la al cincilea mandat. Pentru că este dezastruoasă starea Drumului Comunal 59, care aparține parțial și de orașul limitrof Sighișoara, administrația din Daneș a decis să construiască o centură ocolitoare din satul Seleuș, care să iasă în Venchi (sat aparținător de municipiul Sighișoara).

 

Motivația acestei decizii este că în acest fel mașinile care se deplasează spre Târgu Mureș nu ar mai tranzita comuna Deneș și municipiul Sighișoara, ci ar avea soluția centurii ocolitoare. Pentru că realizarea centurii ocolitoare inițiată de către cei din comuna Daneș ar fi benefică și Sighișoarei, proiectul ar urma să fie realizat împreună cu administrația municipiului mureșean.

 

La Târgu Mureș, vaca-i moartă-n grajd”

 

În vara acestui an, în urma unor presiuni politice, CNAIR a reintrodus în licitație lucrările de finalizare a centurii municipiului Târgu Mureş (11,64 kilometri), contract estimat la 47 milioane euro + TVA, dar apoi a retras, din nou, licitație, din cauza unor probleme administrative nesoluționate.

 

Conform proiectului, lucrările rămase pentru finalizarea centurii ocolitoare a municipiului Târgu Mureș prevăd realizarea a opt poduri/pasaje/viaducte și două giratorii, centura de ocolire, pe care se va intra de pe DN 13 (dinspre Sighișoara) și de pe DN 15 (dinspre Reghin spre Turda – jud. Cluj). Se estimează că, care ar reduce traficul ce traversează municipiul reședință de județ în direcţia sud-nord și leagă cele trei municipii mureșene (Sighişoara – Târgu Mureş – Reghin).

 

Liviu DAMIAN

3 comments
 1. Stimate domn, așa cum a precizat administrația din Daneș, într-o adresă oficială adresată potențialului partener, varianta luată în calcul a traseului este din satul Seleuș (așa se explică ilustrația), care ar ieși în Venchi, după cum precizează și articolul.

  1. Stimate domnule Damian,
   va multumesc pentru raspuns. Din pacate din poza postata si precizarile dumneavoastra, nu reiese clar pe unde este ruta centurii ocolitoare pentru comuna Danes. Din cele precizate de dumneavoastra se poate presupune ca centura ar trece prin centrul localitatii Seleus, (vezi poza cu centrul Seleusului cu biserica Evanghelica) ceea ce presupun ca nu este corect? Logic ar fi ca centura sa porneasca la intrarea in Danes (dinspre Medias), peste pasarela de cale ferate in directia Tarnava Mare, dupa ce trece podul peste Tarnava ar trece in dreapta langa cartierul Seleus Ses, ar ocoli strada a Treia pe Ses si ar lua directia inspre drumul spre cartierul Sighisoara Venchi, pe care l-ar parcurge pana la intersectia cu E60.
   Dumneavoastra stimate domnule Damian puteti sa confirmati din datele dumneavoastra acest parcurs al centurii pentru comuna Danes?
   Va multumesc anticipat pentru raspuns.
   Cu stima
   WJH

 2. Stimate domnule autor Liviu Damian, va multumesc frumos pentru splendida poza a bisericii evanghelive din satul Seleus, pa care a-ti postat-o in articol. La fel va multumesc pentru informatiile generale pe care le-ati publicat despre comuna mea natala Danes. Mai putin sunt multumit despre detaliile putine referitoare la traseul centurii despre care scrieti. Sunt inginer de trafic si mi-as fi dorit sa explicati de unde porneste centura in Danes, care este traseul si und se termina centura. Dupa cum sigur stiti sunt trei posibile trasee de centura de la Danes inspre Targu Mures: primul prin Venchi, al doilea prin Hetiur si a treia iese la “Casa Alba” inainte de Nades.
  Domnul primar Nicolae Mosora, om de nadejde , cu siguranta va da informatiile exacte pentru a informa cititorii interesati intr-un fel ca sa nu mai ramane intrebari deschise. Va multumesc pentru articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare