Baschetul românesc atinge orizonturi olimpice prin parteneriatul istoric cu solidaritatea olimpică

SPORT. Astăzi, la Casa Olimpică din București, a răsunat ecoul unui angajament istoric pentru dezvoltarea baschetului în România. Inima sportului s-a deschis cu bucurie către viitor, deoarece Federația Română de Baschet a semnat un parteneriat deosebit. Proiectul ambițios de a transforma baschetul într-o forță mai puternică în țara noastră a fost lansat sub egida programului FIBA PLUS Performance și a primit sprijinul cald al Solidarității Olimpice și Asociației Comitetelor Olimpice Europene (EOC) prin intermediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR).

Președintele COSR, Mihai Covaliu, și Carmen Tocală, președinte al Federației Române de Baschet, au pus semnătura pe un contract care va servi ca piatra de temelie pentru o nouă eră în baschetul românesc. Acest eveniment deosebit s-a desfășurat în prezența lui Florin Mișcă, secretar general adjunct COSR, care coordonează programele Solidarității Olimpice.

Nemarginita bucurie a președintelui COSR a strălucit ca un far în momentul semnării, cuvintele sale stârnind un val de entuziasm în rândul celor prezenți. “Federația Română de Baschet este prima federație de jocuri sportive din România care are un proiect prin care accesează Solidaritatea Olimpică – prin Comitetul Olimpic și Sportiv Român – iar noi suntem extrem de bucuroși și suntem convinși că rezultatele nu vor întârzia să apară,” a declarat Mihai Covaliu.

În același ton de optimism și dedicare, Carmen Tocală, președintele Federației Române de Baschet, a subliniat importanța sprijinului primit. “Ne onorează sprijinul COSR în proiectul nostru cu care am accesat Solidaritatea Olimpică. Ne dorim să sprijinim și să dezvoltăm segmentul de grassroots, un obiectiv care se regăsește și pe lista de obiective din cadrul programului FIBA PLUS Performance, demarat de Federația Română de Baschet cu FIBA încă din luna aprilie. De asemenea, prin academiile regionale suntem extrem de interesați să pregătim sportivii și tehnicienii din baschet, în perspectiva următoarelor competiții importante care se vor desfășura sub tutela olimpică: Festivalul Olimpic al Tineretului European, Jocurile Olimpice de Tineret și Jocurile Olimpice de la Los Angeles,” a adăugat Carmen Tocală.

Florin Mișcă, secretar general adjunct COSR, a punctat importanța acestei colaborări și a avansat încrederea în succesul proiectului: “Este prima federație care accesează aceste fonduri pentru a-și crea puncte de lucru în teritoriu, pentru a stimula participanții la activitățile baschetbalistice, pentru a dezvolta baza de selecție. Suntem convinși că programul Federației Române de Baschet va da roade. Proiectul FRB ne-a convins, a convins Solidaritatea Olimpică și a convins FIBA. Vom sprijini federația în implementarea proiectului, pentru a deveni un exemplu de bună practică.”

Această alianță semnificativă între Federația Română de Baschet și Solidaritatea Olimpica are drept scop crearea unui sistem integrat pentru dezvoltarea baschetului în România. Printre obiectivele proiectului se numără descoperirea și dezvoltarea tinerelor talente, pregătirea de antrenori de înaltă calitate, mobilitatea antrenorilor și personalului, dezvoltarea academiilor de baschet, crearea de locuri de muncă în domeniul sportului, pregătirea arbitrilor, promovarea sportului în școli și universități și, nu în ultimul rând, promovarea egalității sociale și includerea persoanelor cu nevoi speciale.

În această primă etapă, FR Baschet a primit sprijin financiar în valoare de 36.000 dolari, iar programul va continua să primească sprijin pentru proiectele conexe care vor contribui la dezvoltarea baschetului în România. Scopul Solidarității Olimpice este de a oferi asistență pentru programele de dezvoltare ale sportivilor, în special pentru cei care au cea mai mare nevoie. Programele prioritizează dezvoltarea sportivă, formarea antrenorilor și administratorilor sportivi, precum și promovarea valorilor olimpice. Este un moment de înflorire pentru baschetul românesc, o călătorie ce se anunță plină de promisiuni și reușite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare