Dorin Florea, primarul municipiului Tîrgu Mureș

UPDATE: BILANȚ NEGATIV – Fondurile europene, marea rușine a administrației conduse de primarul Dorin Florea: în 2017, Primăria Tîrgu Mureș, -10.000 euro

FAPT. Conform datelor oficiale (înregistrate de Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale – structură de Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice), în anul 2017, Primăria municipiului Tîrgu Mureș a fost una dintre cele opt primării de municipii reședință de județ care nu doar că nu a atras NICIUN euro din fonduri europene (în principal de la UE) sau de la alți donatori externi (Fondul norvegian, de exemplu), ci a înregistrat un bilanț negativ în relația cu bugetul UE, fiind înregistrată cu -0,01 milioane de euro (respectiv 10.000 euro) – cel mai probabil asta reprezintă sume care trebuie returnate (din proiecte anterioare).

 

Practic, din punct de vedere al accesării fondurilor europene, administrația lui Florea face parte din categoria Repetenții anului 2017, complăcându-se într-o mediocritate administrativă și trăind „dolce far niente” din amintirile unor proiecte implementate în trecut. Numai că administrație nu poți să faci doar când îți aduci aminte, sau când ai chef, (și) în cazul municipiului Tîrgu Mureș sincopele fiind similare cu stagnarea dezvoltării unei capitale de județ. Verificarea de față a fost făcută-n urma unei reacții a unui mureșean simplu, un contribuabil, ca atâția alții: „De doi ani parcă nu se mai  face nimic important în orașul ăsta”. Și am vrut să văd dacă are dreptate și, mai ales, de ce (care sunt argumentele). Acesta este doar unul dintre ele.

 

Că „Tîrgu Mureș este primul oraş din România care a semnat un memorandum de înțelegere cu organizaţia HWPL din Coreea de Sud” nu încălzește pe nimeni – eventual niște orgolii ale „micilor” din Primărie -, problemele esențiale ale urbei rămân nerezolvate tocmai pentru că există atâtea argumente la observația străzii: nu se mai face nimic. S-a ajuns acolo, încât site-ul oficial al administrației urbei – unul extrem de urât, arhaic și greoi – să fie consemnate ca niște mărețe victorii, realizări normale chiar și pentru administrațiile comunale, respectiv tragerea unui covor de bitum peste gropile unei străzi de 1 kilometru.

 

Să rămâi cu mâna-ntinsă la banii dați pe criterii de slugărnicie politică de Guvern, fără ambiția de a aplica pentru obținerea de fonduri de dezvoltare, poate orice primar, indiferent cât de slab administrator este. Oradea lui Ilie Bolojan a accesat anul trecut fonduri europene de 14,3 milioane de euro (și se mai miră unii de transformarea spectaculoasă a acestui oraș în raport cu altele similare… n-ar trebui). Drept e, cu fondurile europene e mai greu. Pen’ că n-ai cum să le fraudezi.

 

UPDATE. Vineri, 15 iunie 2018, ora 08:40.  În urma acestui articol, Serviciul Relaţii Publice Interne şi Internaţionale (SRPII) din cadrul Primăriei Municipiului Tîrgu Mureş a remis msnews un drept la replică în care este consemnat un raport de activitate al serviciului în anul 2017, mai amplu decât întreg articolul. Deși nu raportul de activitate al serviciului era subiectul scrierii noastre, ci fondurile europene încasate în 2017, am zis „Hai să fim băieți buni” și să consemnăm părțile esențiale ale acestuia, deși, în fond, articolul are la bază surse de informație și documente ale instituției statului abilitată în cuantificarea acestora.

 

N-au atras fonduri europene în 2017, limpede pentru oricine cunoaște terminologia de specialitate și știe să lectureze documente financiare. Însă am reținut din acest drept la replică că anul trecut s-a semnat fazarea (reprogramarea) proiectului privind reabilitarea sitului poluat istoric – Iaz Batal, 30 ha (în sumă totală de 35 de milioane de lei, nu este specificat cât a mai rămas de implementat – adică de realizat și de plătit). De asemenea, s-ar fi obținut (din fonduri norvegiene) aproape 43.000 de lei pentru un proiect de conştientizare privind adaptarea la schimbările climatice și au mai fost finalizate două proiecte, tot din fonduri norvegiene, privind adaptare la schimbările climatice (439.000 de lei).

 

Conform SRPII, în 2017 au fost elaborate două cereri de finanțare (pentru reabilitare termică a 13 blocuri de locuințe) și acestea urmează să fie evaluate tehnic și financiar. Alt proiect scris, dar care a fost deja admis pentru finanțare (contractual urmează să se semneze în această lună) vizează îmbunătățirea sistemului de management al calității în administrația Tîrgu Mureș (valoare de 340.428,20 lei) – suntem băieți buni, nu?, consemnăm un raport de activitate care vorbește despre ce n-am scris și vrea să acrediteze, în fals, că n-am avut dreptate, în fapt demonstrând exact ce am scris în articol: nu s-a obținut niciun euro în 2017. Dar s-a lucrat (zic cei de la SRPII).

 

S-a lucrat atât de asiduu, încât, uite, s-au pregătit “documente strategice”, deja aprobate, în vederea accesării a 31,5 milioane de euro, și au fost depuse proiecte în vederea accesării unor fonduri guvernamentale (n-a fost ăsta subiectul scrierii, repet, dar consemnăm faptele, așa cum consemnăm că SRPII susține, în contradictoriu cu Ministerul Dezvoltării Regionale, că “nu a fost sesizat de nici un organ de control cu privire la faptul că trebuie să returneze sume din fonduri europene din proiectele anterioare”).  Concluzia scrierii rămâne neschimbată. Cu plăcere.

 

Cătălin VISCHI

1 comment
  1. Acest bilant demonstreaza clar ca in 15 ani de promisiuni gura tg.muresenilor a fost umplut cu trotuare si aleei din piscoturi de beton!Am pastrat brosura de alegeri (PDL) : invingem impreuna ! Dorin ta ta:un oras ce in FLOREA !Recitind cele visate de primarul si consilierii lui,ne dam seama de ce a fost reales de 3 ori !!??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare