Biologii atrag atenţia că lucrările de curăţenie pe malul Mureşului afectează coloniile de castori / Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad susține că nu au avut cunoştinţă că ar exista specii protejate

ATENȚIONARE. Biologul Gabriel Herlo atrage atenţia lucrările derulate pe malul Mureșului afectează coloniile de castori din zonă, specie protejată, dar și unele păsări, relatează Agenția de presă Rador.

Biologul spune că lucrările de curăţenie de primăvară care au avut loc recent, cu defrişări de vegetaţie, au afectat părţi din habitatul castorului şi a păsăretului de talie mică şi mare.

De la intrarea până la ieşirea din municipiul Arad, de-a lungul Mureşului, avem cel puţin trei teritorii de castori, fiecare având o colonie cu două generaţii de pui. Specia este protejată, dar aria pe care s-au făcut lucrările nu este arie protejată în acest moment. Castorii şi păsările aveau aici un habitat plin de vegetaţie specifică, ce le asigura condiţii prielnice. Sper ca lucrările să nu continue pe celălalt mal al Mureşului, unde habitatele nu au fost încă deranjate”, a spus biologul.

El consideră că momentul acestor lucrări este foarte nepotrivit mai ales pentru păsări, care se pregătesc de cuibărit.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, spune că defrişările din albia râului au fost necesare pentru că vegetaţia devenise prea abundentă.

De asemenea, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad afirmă că în fiecare an se derulează acest program de întreţinere a cursurilor de apă, iar recent au avut loc lucrări de defrişări desfăşurate împreună cu Primăria Arad. Ei au adăugat că nu au avut cunoştinţă că ar exista specii care să fie deranjate.

Castorii sunt observaţi de arădeni de mai bine de un deceniu pe malul Mureşului, inclusiv în zona centrală a oraşului.

 

 

Sursa g4media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare