BIOSECURITATE – Măsuri luate în Ungheni, unde a fost depistat un focar de gripă aviară la o fermă cu 180.000 de păsări

0
123

GRIPA AVIARĂ. Focarul de gripă aviară (serotipul H5N8) depistat la ferma de păsări din orașul mureșean Ungheni este în curs de imunizare. Cele 180.000 de păsări din exploatația comercială au fost eutanasiate și ecarisate de o firmă de incinerare, fermele au fost dezinfectate și curățate mecanic, au precizat reprezentanții Autorității Naționale Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

 

În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km unde s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport. Aceste măsuri sunt în vigoare timp de 30 de zile, conform legislației din domeniu, după care se va face o dezinfecție finală în zonele în care a fost constatată prezența virusului cu serotipul H5N8 specific gripei aviare.

 

Conducerea Primăriei orașului Ungheni a precizat într-un comunicat remis msnews că reprezentanți ai compartimentului SVSU din cadrul instituției efectuează misiuni de control preventiv, alături de reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, pentru înlăturarea oricărui potențial focar de gripă aviară, solicitând sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate și anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări pentru a împiedica răspândirea bolii.

 

* Foto: @ Primăria Ungheni

 

Vali STOICAATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ