CÂRPELI DE PRIMĂVARĂ – Administrația județeană din Mureș livrează peste 800.000 de lei pentru plombarea a 14.000 metri pătrați de drum județean

INFRASTRUCTURĂ – JUD. MUREȘ. Consiliul Județean Mureș, controlat de liderul județean al UDMR, Péter Ferenc, a semnat la începutul acestei luni (pentru statisticieni, în 4 mai) 6 contracte pentru plombări pe drumuri județene. Cele 6 contracte prevăd plombarea a 14.000 de metri pătrați (din care jumătate într-un singur strat, jumătate în două straturi) contra unei sume totale de 836.673,03 lei (echivalentul a peste 170.000 de euro), adică o medie de aproape 60 lei/mp de drum plombat.

 

Pe suprafață, suma este mult mai mare decât cea plătită de administrația județului Mureș în primăvara anului 2019, deși sunt aceleași drumuri și este același executant. În 2019 se plătea firmei Drumuri și Poduri Mureș 5,7 euro/mp într-un singur strat (aveți detalii AICI), acum se plătește firmei Drumuri și Poduri Mureș 8,13 euro/mp într-un singur strat. Bine, da a fost și pandemie, poate trebuie dat și cu var (pentru dezinfecție), vorba domnului Topârceanu (știți: „Când se ia câte-o măsură, / Lumea-njură / Pe agentul sanitar / Și-l întreabă, fără noimă: / – Ce-ai cu noi, mă? / Pentru ce să dăm cu var?”).

 

După experimentul “prea ieftin” din 2019, în 2020, pe nebăgate de seamă (că era pandemie, oamenii erau atenți la măști, la știri, la COVID), administrația Județeană a livrat un contract cadru pe o perioadă de 3 ani (2020-2023) pentru cârpeala drumurilor județene.

 

Acestea au fost împărțite în 6 loturi, 5 dintre ele (1 Sâncrai, 3 Miercurea Nirajului și Sighișoara, 4 Gănești, 5 Șăulia, 6 Gornești – care totalizează 553 de km) fiind câștigate, nicio surpriză, de firma de casă a administrației județene, sereleul Drumuri și Poduri Mureș (controlat de Florea Mircea Mureșan), iar un lot (2 Reghin – care totalizează 102 km) a fost rătăcit firmei Probicons Reghin (controlată de Bíró János, fostul consilier local UDMR din mandatul 2008-2012).

 

Conform contractului, în cei 3 ani se fac câte 2 plombări pe an (cea de primăvară și cea de toamnă), iar cele două firme vor primi 1,2-1,3 milioane de lei/an/lot (adică Bíró János 1,2 milioane de lei pe an, iar Florea Mircea Mureșan 6 milioane de lei pe an). Aceștia sunt doar banii pe cârpeli de drumuri.

 

Revenind la actualitate, contractele pentru plombările de primăvară vor fi executate în cel mult două săptămâni de firma lui Mureșan – firma lui Bíró susține că are nevoie de 70 de zile să plombeze 2.000 mp cu un strat și 2.000 mp cu două straturi în zona Reghin. Apoi banii, ura și la gară! Mai ales că perioada de garantare a cârpelilor e de doar două luni… Doar până în toamnă trebuie să se strice, pentru că e programată o nouă cârpire și o nouă plată din banii publici ai județului – ceea ce a început să ni se pară normal (dar nu e).

 

Cătălin VISCHI

 

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare