BLOCAJ – Rezilierea contractului pentru A3 Cheţani – Câmpia Turzii a fost blocată la Tribunalul Bucureşti, pe șantier lucrările sunt sistate

0
603

AUTOSTRADĂ CU PROBLEME. Rezilierea contractului pentru lotul Cheţani – Câmpia Turzii din A3 Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea) a fost blocată prin ordonanță  preşedinţială în urma deciziei Tribunalului Bucureşti, la cererea constructorului Straco (aflat în insolvență), care a contestat decizia de reziliere emisă de CNAIR în 11 martie 2021. În acest moment, pe șantier lucrările sunt sistate, iar CNAIR a făcut apel la Curtea de Apel București, încercând să anuleze decizia Traibunalului.

 

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, a precizat că acest contract a început în anul 2016 și trebuia să dureze 12 luni, însă în 11 martie 2021 se afla la stadiul fizic al lucrărilor executate de 40%, iar în ultimele 5 luni constructorul a executat doar 1% din lucrări. În cazul în care Curtea de Apel va anula decizia Tribunalului, CNAIR trebuie să reliciteze finalizarea lucrărilor și să decidă un alt constructor. Drulă a subliniat că decizia Tribunalului a fost luată fără citarea CNAIR, implicit în lipsa de motivare a entității care a emis decizia de reziliere a contractului, și a acuzat că în spatele deciziei se află diferite entități (printre care şi o mare bancă), care au interese directe ca Straco să-și continue contractul deși și-a dovedit incapacitatea de a-l finaliza.

 

Contractul privind proiectarea și execuția lotului 3 Cheţani – Câmpia Turzii din secţiunea 2A Ogra – Câmpia Turzii a autostrăzii Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea (lucrare de doar 15,7 kilometri, în relief foarte uşor) a fost semnat cu asocierea de sereleuri Straco Grup – Total Road – Specialist Consulting Autostrăzii (aceasta a sublicitat, susținând că face lucrarea cu 280 de milioane de lei, deși estimarea era de 620 de milioane de lei) și a fost reziliat în 11 martie (cu începere de la 25 martie) pe motiv că “antreprenorul nu a respectat un număr de 3 înştiinţări de remediere şi a abandonat şantierul” după deschiderea traficului rutier pe Nodul Rutier Cheţani (în 18 septembrie 2020).

 

* Foto: @ traficmedia.ro

 

Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ