FAPT – Poliția rurală Târnăveni, care a primit gratuit sediul de la Primărie, cere administrației să-l igienizeze, deși contractul prevede să și-l igienizeze singură

POLIȚIA MAI EGALĂ DECÂT ALȚII. Administrația publică din Târnăveni a dat diferite spații din patrimoniul urbei în administrarea unor terțe instituții publice. Unele plătesc un soi de chirie, altele nu. Printre cele care nu plătesc, așadar au primit respectivele spații cu titlul gratuit, fiind respectată la virgulă Legea lui Orwell („Toți suntem egali, dar unii sunt mai egali decât alții” – „Ferma animalelor”, de George Orwell), sunt unitățile de poliție ale Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, respectiv Poliția Municipiului și Poliția rurală nr. 11 Târnăveni.

 

Secția de poliție rurală nr. 11 Târnăveni (care are competențe în comunele din zonă – Adămuș, Bahnea, Băgaciu, Coroisânmărtin, Cucerdea, Gănești, Mica, Suplac și Zagăr), condusă prin împuternicire, de anul trecut, de inspector de poliție Marius Dumitru Chirteș (și-a făcut ucenicia la posturile de poliție rurală din Band, Petelea și Hodac – a fost detașat de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice al IPJ Mureș, după ce i-a expirat împuternicirea/delegarea adjunctului Poliției Târnăveni, Florin Toma).

 

În fine, rețineți ideea că Primăria, în mărinimia sa, are voie/dreptul să acorde spațiile urbei gratuit instituțiilor publice. Și le acordă, însă doar unora. Poliției, ziceam. E legal (sigur, imoral în contextul în care celorlalte – Fisc, OCPI, AJOFM, DSVSA – le percepe o chirie, e drept, nu foarte mare). De asemenea, e important de reținut că Primăria Târnăveni are un Protocol / Contract de comodat tip. Adică toate aceste contracte cu instituțiile publice cărora le acordă/închiriază spații au aceleași prevederi (conform unei decizii/hotărâri a Consiliului Local).

 

Una dintre obligațiile instituției căreia i se dă în administrare bunul (spațiul) deținut de urbe spune așa: “Obligațiile administratorului sunt (…) să asigure permanent curățenia spațiului administrat, efectuând dezinsecția, deratizarea și dezinfecția spațiului” (art. 6, lit. f din Protocol, vezi foto mic dreapta, click pe poză pentru a mări imaginea într-o filă nouă). O prevedere de bun-simț, cu atât mai mult în contextul în care spațiul este oferit cu titlu gratuit.

 

Și acum informația: în 10 martie 2021, ditamai șeful Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, comisar șef de poliție Dumitru Bîltag, a trimis o solicitare Primăriei prin care solicită ca administrația publică locală, din postura de “proprietar al spațiului situat pe strada Republicii nr. 63, în care-și desfășoară activitatea Secția de Poliție Rurală nr. 11 Târnăveni”, să efectueze “lucrări de igienizare a spațiilor de lucru” (vezi foto mic stânga, click pe poză pentru a mări imaginea într-o filă nouă). Bine, trecem peste exprimarea clasică și de sorginte comunistă (e un fapt în structurile militarizate în fața căruia suntem neputincioși în a-l corecta) și peste aspectul că tot Bîltag este cel care a semnat Protocolul cu municipalitatea Târnăveni (o fi uitat omul ce prevede, sau a uitat pe unde l-a pus și nu l-a mai recitit) și ne oprim la reacția primarului Nicolae Sorin Megheșan.

 

Ce a făcut edilul în afară de singurul lucru normal pe care putea să-l facă (și care e o adresă prin care să comunice faptul că această igienizare este în atribuția Poliției, nu a Primăriei)? A dispus comunicarea solicitării către Consiliul Local – poate cineva consideră oportună cheltuiala și scobește în pușculița orașului după niște bani pentru igienizarea spațiului oferit gratis Poliției.

 

Sigur, cheltuiala aceasta din bugetul local este ilegală în contextul prevederii din contractul de comodat, dar nici cei de la Camera de Conturi Mureș n-au timp și personal să verifice și aceste contracte. Urmărim soluționarea, însă v-am comunicat situația. Orwell, ziceam…

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare