COMPONENȚĂ – Cine face parte din organismul de tip “ficus” Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Mureș, fiind plătiți cu 280 de euro pentru o ședință pe lună

CONSULTATIV DE 1 MILION DE LEI/MANDAT. O lege din anul 2002 (care reglementează organizarea și funcționarea Poliției) dă dreptul fiecărei administrații județene (consiliu județean) să înființeze Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP).

 

Scriptic, ATOP își desfășoară activitatea (adică fac o ședință pe lună) în interesul comunității, având grijă ca Poliția să fie eficientă și să răspundă nevoilor comunității. Practic, are rol de ficus (decorativ), organismul având rol consultativ, nu decizional, fiind un mod de a recompensa financiar consilieri județeni și șefi ai structurilor militarizate cu sume consistente (de regulă există doar o ședință pe lună, pentru care membri ATOP sunt plătiți cu vreo 280 de euro net – echivalent în lei -, din bugetul public al județului).

 

Pentru a nu prea lăsa mult loc de interpretări, legea (nr.218/2002) precizează cine trebuie să facă parte din ATOP: câte un reprezentant al Inspectoratului de Poliţie, Inspectoratului de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Corpului Naţional al Poliţiştilor, Poliţiei Locale din municipiul reşedinţă de judeţ, Instituției Prefectului, 6 consilieri judeţeni și 3 reprezentanţi ai comunităţii (care de fapt sunt ai preşedintelui Consiliului Judeţean, acesta fiind cel care-i desemnează).

 

Cei 15 din componența ATOP Mureș sunt plătiți din banii județului cu o indemnizație de 1.368 de lei net pe lună (10% din indemnizația președintelui CJ Mureș, Péter Ferenc, care este de 13.689 lei net/lună). Anual, doar pentru plata indemnizațiilor membrilor ATOP se achită din bugetul public al județului aproape 250.000 lei, iar în întreg ciclul/mandatul (de 4 ani), circa 1 milion de lei.

 

Componența ATOP se alege (negociază)/legiferează la începutul fiecărui mandat al administrației județene, pe perioada acestuia (adică pe 4 ani). Din ATOP Mureș ediția 2021-2024 a Consiliului Județean Mureș au fost desemnați următorii:

 1. Președinte: Ovidiu Tudor Ilieș – consilier județean PNL;

Membri:

 1. Ovidiu Dancu – consilier județean PSD;
 2. Bartha Mihály – consilier județean UDMR;
 3. Szabó Árpád – consilier județean UDMR;
 4. Szabó Albert – consilier județean UDMR;
 5. Dan Eugen Bândea – consilier județean PNL;
 6. Nagy Zsigmond – subprefect UDMR;
 7. Dumitru Bîltag – șef al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș;
 8. Adrian Nicuşan – președintele Corpului Național al Polițiștilor Mureș;
 9. Tiberiu Adrian Filipaș – inspector șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Mureș „Colonel Sabin Motora”;
 10. Călin Handrea – inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” Mureș;
 11. Raul Dacian Matiș – director Poliția Locală Târgu Mureș;
 12. Iánosi Zsolt – reprezentant al comunității, Asociația Miet;
 13. Koreck Maria-Magdalena – reprezentant al comunității, Asociația Divers;
 14. Emilian Oltean – reprezentant al comunității, Fundația Pro Omnia.

 

Cătălin VISCHI

1 comment
 1. Daca ar fi desfiintate toate organizatiile”Ficus”din Romania inclusic ficusii parlamentari si academici ar fi o sansa pentru marirea pensiilor macar cu rata inflatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare