BNR lansează moneda din aur cu tema 200 de ani de la nașterea lui Lascăr Catargiu

COMUNICAT DE PRESĂ. În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 20 noiembrie 2023, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 200 de ani de la nașterea lui Lascăr Catargiu.
Caracteristicile monedei sunt următoarele:
Metal: Aur
Valoare nominală: 100 lei
Titlu: 999‰
Formă: rotundă
Diametru: 21 mm
Greutate: 6,452 g
Cant: zimțat
Calitate: proof

Aversul monedei redă statuia lui Lascăr Catargiu din București, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, anul de emisiune „2023” și valoarea nominală „100 LEI”.
Reversul monedei prezintă portretul și numele lui Lascăr Catargiu și anii între care a trăit acesta ”1823-1899”.

Monedele din aur vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoţite de broşuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese.
Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 3.100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.
Monedele din aur cu tema 200 de ani de la nașterea lui Lascăr Catargiu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica http://www.bnr.ro/Numismatica-726.aspx.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare