Bojdeuca lui Creangă, transformată după renovare: Priză, încălzire prin pereți și acoperiș cu influențe pagode

RENOVARE. După o amplă renovare, bojdeuca lui Ion Creangă, situată pe Dealul Țicăului din Iași, a stârnit un scandal considerabil. Criticii, inclusiv mulți ieșeni de rând și istorici, susțin că casa cu două camere, unde marele povestitor a trăit 17 ani, a devenit o pensiune obișnuită cu aspect de două margarete.
Cu un pavaj nou, încălzire prin pereți și prize, aceasta este acum de nerecunoscut. Casa, care inițial era simplă, cu podea din lemn natural, pereți varuiți și încălzită de o sobă, a suferit modificări semnificative.
Acoperișul amintește acum de o pagodă, iar introducerea elementelor moderne precum prizele și încălzirea prin pereți a stârnit controverse. Cu mai bine de patru decenii de la ultima renovare, bojdeuca este acum un subiect de dezbatere intensă între criticile publicului și afirmațiile Consiliului Județean Iași, care susține că au încercat să respecte arhitectura și materialele originale din perioada sfârșitului de secol 19.
Cu o prezentare care a schimbat semnificativ aspectul istoric al clădirii, controversata renovare a reușit să împartă opinia publicului și să ridice întrebări despre conservarea patrimoniului istoric în era modernă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare