Buget de 500 de milioane lei pentru programul „Rabla pentru Tractoare”

AGRICULTURĂ. Guvernul României a aprobat recent bugetul programului „Rabla pentru Tractoare”, alocând o sumă semnificativă de 500 de milioane de lei pentru acest proiect ambițios. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat această inițiativă menită să susțină modernizarea agriculturii românești prin înlocuirea vechilor tractoare cu modele noi, mai eficiente și mai prietenoase cu mediul. Acest program, finanțat prin Fondul pentru Mediu, vine în sprijinul micilor fermieri, oferindu-le subvenții nerambursabile de până la 20.000 de euro pentru achiziția de tractoare noi.

Scopul principal al programului „Rabla pentru Tractoare” este de a sprijini producția internă de tractoare și de a ajuta fermierii să își modernizeze parcul de echipamente agricole. Aceasta nu doar că va îmbunătăți productivitatea și eficiența fermelor românești, dar va contribui și la protejarea mediului prin înlocuirea tractoarelor vechi, poluante, cu modele noi, care respectă standardele moderne de emisii.

Premierul Ciolacu a subliniat că mecanismul va fi caracterizat de un minim de birocrație, pentru a facilita accesul rapid și eficient al fermierilor la fonduri. În cadrul acestui program, fermierii pot beneficia de subvenții nerambursabile de până la 20.000 de euro pentru achiziția de noi tractoare. Aceste subvenții vor acoperi o parte semnificativă din costul total al unui tractor nou, făcând astfel achiziția mult mai accesibilă pentru fermierii români.

„În premieră, cum am promis, finanțăm prin Fondul pentru Mediu, programul „Rabla pentru Tractoare”. Susținem producția internă de tractoare și ajutăm mai ales micii fermieri cu acest program prin care primesc un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro. Bugetul alocat este de 500 milioane lei, iar mecanismul va fi unul cu minim de birocrație”, a declarat premierul Ciolacu.

Programul „Rabla pentru Tractoare” este o inițiativă esențială pentru modernizarea agriculturii românești. Prin facilitarea accesului la echipamente moderne, fermierii vor putea să-și îmbunătățească productivitatea și să devină mai competitivi pe piața internă și internațională. În același timp, susținerea producției interne de tractoare va avea un impact pozitiv asupra economiei naționale, prin crearea de locuri de muncă și stimularea industriei locale de utilaje agricole.

Pentru a accesa fondurile, fermierii vor trebui să urmeze o procedură simplificată, menită să reducă birocrația și să faciliteze obținerea subvențiilor. Premierul Ciolacu a promis că procedurile de accesare a fondurilor vor fi cât mai transparente și accesibile, pentru a asigura o implementare rapidă și eficientă a programului.

„Vom asigura un mecanism simplificat și transparent, pentru ca fermierii să poată accesa fondurile fără dificultăți. Procedurile de contractare, selecție și aplicare vor fi cât mai flexibile, pentru a facilita implementarea rapidă a măsurilor”, a subliniat premierul.

Programul „Rabla pentru Tractoare” reprezintă o inițiativă majoră pentru dezvoltarea sectorului agricol din România. Cu un buget generos de 500 de milioane de lei și un mecanism administrativ simplificat, acest program promite să aducă îmbunătățiri semnificative atât în dotarea tehnologică a fermierilor, cât și în stimularea producției interne de tractoare.

Implementarea acestui program este așteptată cu interes de către fermieri, care vor putea accesa subvențiile pentru a-și moderniza echipamentele și a-și crește competitivitatea. Aceasta este o oportunitate importantă pentru agricultură, un sector vital al economiei românești, să progreseze și să se adapteze cerințelor moderne de producție și eficiență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare