Bulgaria pe cale să adere la Zona Euro până la finalul anului: ce condiție trebuie îndeplinită

EURO. Bulgaria se pregătește să devină membru al Zonei Euro până la sfârșitul anului 2024, anunță Ministerul bulgar de Finanțe. Această evoluție semnificativă este condiționată de îndeplinirea criteriului privind inflația, un pas esențial în procesul de aderare la moneda unică europeană.

Obiectivul privind inflația
Ministerul de Finanțe al Bulgariei a transmis că țara se așteaptă să îndeplinească criteriul de inflație cerut pentru intrarea în Zona Euro până la finalul acestui an. Odată atins acest obiectiv, Bulgaria intenționează să solicite oficial Comisiei Europene (CE) și Băncii Centrale Europene (BCE) pregătirea unui raport extraordinar de convergență, conform unui comunicat al Ministerului de Finanțe, citat de Agerpres.

Întâlnirea de la Luxemburg
Vicepremierul și ministrul de Finanțe, Ludmila Petkova, a avut o întâlnire la Luxemburg cu Pierre Gramegna, directorul general al Mecanismului European de Stabilitate (ESM). În cadrul discuțiilor, Gramegna și-a exprimat optimismul în legătură cu aderarea Bulgariei la Zona Euro, declarând: „Împreună vom deschide calea către intrarea în zona euro!”.

Pregătirile tehnice și situația macroeconomică
Petkova a prezentat o actualizare a pregătirilor tehnice ale Bulgariei pentru adoptarea euro, subliniind actuala situație macroeconomică și financiară a țării. Aceasta a scos în evidență faptul că Bulgaria își menține angajamentul de a îndeplini criteriul de inflație până la sfârșitul anului, ceea ce va permite CE și BCE să pregătească raportul de convergență necesar.

Sprijinul și expertiza ESM
Pierre Gramegna a subliniat importanța măsurilor procedurale și a angajamentului ESM de a furniza sprijin și expertiză Bulgariei până la aderarea acesteia la Zona Euro. „Acest proiect este unul cheie pentru consolidarea Europei”, a adăugat Gramegna, evidențiind relevanța strategică a aderării Bulgariei la moneda unică europeană.

Mecanismul European de stabilitate
Înființat de statele membre ale Zonei Euro ca răspuns la criza datoriilor din 2012, Mecanismul European de Stabilitate este o instituție financiară independentă. După adoptarea euro, Bulgaria va deveni acționar al ESM, contribuind astfel la stabilitatea financiară a regiunii.

Concluzii
Aderarea Bulgariei la Zona Euro reprezintă un pas important pentru integrarea economică europeană și pentru stabilitatea financiară a regiunii. Îndeplinirea criteriului de inflație până la sfârșitul anului și sprijinul continuu al instituțiilor europene sunt esențiale pentru realizarea acestui obiectiv. Bulgaria se află astfel pe drumul cel bun către adoptarea euro, pregătindu-se pentru a îndeplini toate condițiile necesare și a contribui la consolidarea Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare