Burduja despre proiectul hidrocentralei de la Tarnița Lăpuștești: România avea datoria să-l dezvolte acum 40 de ani.
PROIECT. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță analiza și studiu de fezabilitate pentru hidrocentrala de la Tarnița Lăpuștești: Un proiect ambițios pe care România trebuia să îl dezvolte acum 40 de ani.
Luni, după ședința conducerii PNL, Burduja a prezentat un program ambițios pentru sprijinirea investițiilor în infrastructura energetică a României, subliniind importanța hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnița Lăpuștești. Aceasta ar putea rezolva mai multe probleme, în special nevoia de echilibrare a sistemului energetic.
Ministrul a explicat că proiectul constă în două lacuri – Tarnița și Lăpuștești – amplasate în niveluri diferite. În momentele în care sistemul necesită producție de energie, apa din lacul superior va trece prin turbine pentru a produce energie electrică. Pe de altă parte, în perioadele cu excedent de producție, pompele din lacul inferior vor fi activate pentru a urca apa în lacul superior, astfel reîntregind potențialul hidrocentralei.
Burduja a subliniat că acesta este un proiect ambițios, cu o valoare estimată la aproximativ un miliard de euro și o putere instalată între 500 MW și 1 GWatt, presupunând patru turbine. Ministrul a menționat că România a încercat în trecut să implementeze acest proiect, dar consideră că acum au fost reunite toate condițiile pentru a-l dezvolta cu succes. În anul 2023, va fi prezentată o analiză și un studiu de fezabilitate, iar acest proiect are șansa să devină o realitate mult așteptată.