Când are loc următoarea minivacanţă pentru bugetari. Vor avea patru zile libere

VACANȚĂ. S-a terminat deocamdată perioada vacanțelor, dar românii își fac deja planuri pentru următoarea minivacanță. Angajații din România vor beneficia în 2023 de 15 zile libere legale, dintre care trei sunt în weekend și 12 în timpul săptămânii.

Angajații din România își fac deja planuri pentru următoarea minivacanţă. Este vorba despre patru zile libere în aprilie, respectiv 14 aprilie – Vinerea Mare, 15 aprilie, 16 aprilie – duminica de Paște și 17 aprilie – luni in a doua zi de Paște.

Pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima si a doua zi de Paști, prima si a doua zi de Rusalii se acordă in functie de data la care sunt celebrate de acel cult. Anul acesta, la catolici Paștele va fi cu o săptămână înainte de cel al ortodocșilor, respectiv 9 aprilie.

Codul muncii este actul normativ ce reglementează zilele libere acordate angajaților din țara noastră. Potrivit acestuia, angajații din România beneficiază în 2023 de 15 zile libere legale. Trei dintre acestea pică în weekend, restul de 12 în timpul săptămânii. La acestea se adaugă alte trei zile libere pentru bugetari, respectiv 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august.

Zilele libere sunt în 2023, conform Codului Muncii:

1 ianuarie și 2 ianuarie — Anul Nou (duminică și luni)

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (marți)

14 aprilie — Vinerea Mare

16-17 aprilie — Paște ortodox 2023 (duminică și luni)

1 mai — Ziua Muncii (pică luni)

1 iunie — Ziua Copilului (pică joi)

4 iunie și 5 iunie – Rusalii și a doua zi de Rusalii (duminică și luni)

15 august — Adormirea Maicii Domnului (marți)

30 noiembrie — Sfântul Andrei (joi)

1 decembrie — Ziua Națională a României (vineri)

25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (luni și marți)

De asemenea, potrivit Codului Muncii, românii mai pot beneficia de două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

Alte zile libere plătite
Salariații români au dreptul, potrivit legii, la zile de concediu de odihnă plătite, a căruit durata minimă este de 20 de zile lucrătoare. Durata concediului de odihnă este stabilită se stabilește în contractul individual de muncă.

De asemenea, potrivit legii, în afara zilelor de concediu de odihnă anual, angajații români au dreptul la zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, și anume:

-căsătoria (5 zile)
-nașterea sau căsătoria unui copil (3 zile)
-decesul soţului sau al unei rude până la gradul al II-lea inclusiv (3 zile)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare