Opt fapte mai putin cunoscute despre Alexandru cel Mare – 5. Alexandru cel Mare și-a adorat credinciosul armăsar Bucephalus

ISTORIE. Biografia lui Plutarh despre Alexandru ne spune și o poveste faimoasă a iubirii dintre om și animal. Când Alexandru avea zece ani, tatălui său i s-a oferit un cal mare și magnific. Animalul însă a refuzat să fie îmblânzit. Furios de încăpățânarea lui, Phillip a ordonat să fie luat tânărul cal. Alexandru însă a fost uimit de frumusețea animalului și a intervenit, pariând că va putea urca pe animalul neîmlânzit. Prințul a observat că acel cal se temea de propria sa umbră și profitând de acest lucru a reușit să-l supună pe armăsar.

Alexandru a ajuns să păstreze calul, numindu-l Boukephalas (sau Bucephalus), adică „cap de bou”. Cei doi au devenit de nedespărțit, iar când Alexandru s-a angajat în legenda sa campanie împotriva Persiei, l-a ales pe Bucephalus drept cal de război. Bucephalus l-a însoțit pe Alexandru prin multe bătălii, urmându-și stăpânul în aventura sa până la capătul lumii cunoscute. În cele din urmă, în îndepărtata India, călătoria lui Bucephalus a luat sfârșit. În jurul anului 326 î.Hr., după bătălia de la Hydaspes, Bucephalus a murit din cauza rănilor de luptă sau, posibil, de la bătrânețe (armăsarul fidel al lui Alexandru avea treizeci de ani). Pentru a-l onora pe credinciosul său însoțitor, Alexandru a construit un oraș pe malul râului Hydaspes, numindu-l Alexandria Bucephala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare