Caniculă în țară, urmată de răcire treptată: Prognoza meteorologică pentru următoarele două săptămâni

METEO. Valul de căldură din mijlocul verii continuă să-și facă simțită prezența în întreaga țară, iar meteorologii au emis avertizări cod portocaliu și cod galben pentru aproape toate regiunile. Cu toate acestea, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) oferă vești pozitive, anunțând că, în următoarele două săptămâni, după caniculă, vom asista la scăderea temperaturilor și la ploi.

Codurile de caniculă, valabile până miercuri, 23 august, au adus temperaturi caniculare în întreaga țară, iar această căldură ne va însoți pe tot parcursul săptămânii. Temperaturile ridicate vor persista până spre sfârșitul lunii august. În București, termometrele indică la prânz 36 de grade Celsius, cu o senzație termică de 40 de grade Celsius – și aceasta nu este temperatura maximă a zilei. Cu toate acestea, meteorologii au vestea că după acest val de căldură, vremea se va răci treptat în întreaga țară. Această previziune acoperă perioada 21 august – 4 septembrie.

Banatul se va bucura în prima săptămână de temperaturi călduroase, cu maxime ce oscilează între 32 și 34 de grade. În săptămâna următoare, vremea se va răci și maximele vor coborî la 28 de grade, iar minimele vor scădea de la 18 la 14 grade. Posibilitatea de averse crește în a doua parte a perioadei de prognoză.

În Crișana, primele șapte zile vor aduce ușoare variații în valorile termice diurne. Cu toate acestea, va fi o săptămână călduroasă, cu medii între 32 și 34 de grade, urmând să scadă spre 27 de grade spre finalul intervalului. Minimele vor fi în jurul a 18 grade până la 28 august, apoi vor scădea la 14 grade. Aversele sunt posibile în intervalul 27 august – 3 septembrie.

Transilvania va experimenta temperaturi călduroase în prima săptămână, cu maxime în jurul a 31 de grade. Însă, se anunță o răcire accentuată în săptămâna următoare, cu maxime de 26 de grade și minime de 12 grade spre sfârșitul lunii august. Aversele și descărcările electrice vor deveni mai prezente, în special începând cu 27 august.

Maramureșul va resimți căldura în prima săptămână, cu medii de maxime între 31 și 33 de grade și ale minimelor între 16 și 18 grade. De la 26 august, temperaturile vor scădea semnificativ, ajungând la maxime de 26 de grade și minime de 12 grade. Aversele sunt probabile între 27 august și 3 septembrie.

Moldova va experimenta o săptămână călduroasă, cu maxime medii între 32 și 34 de grade și minime de 18-20 de grade. După 28 august, temperaturile vor scădea semnificativ, cu maxime de 27 de grade și minime de 14 grade. Aversele vor deveni mai prezente după 28 august.

În Dobrogea, temperaturile ridicate vor persista până pe 29 august, cu maxime între 32 și 36 de grade și minime între 20 și 22 de grade. După această dată, temperaturile vor scădea la maxime de 30 de grade și minime de 18 grade. Aversele vor fi rare, cu posibile condiții favorabile începând cu 31 august.

Muntenia va resimți canicula mai ales în zonele de câmpie până în 29 august, după care se va răci treptat în întreaga regiune. Regimul termic va varia de la 36 la 30 de grade pentru maxime și de la 20 la 16 grade pentru minime. Aversele vor fi prezente în zone restrânse, în special după-amiaza.

În Oltenia, temperaturile maxime vor varia între 34 și 36 de grade până pe 28 august, iar minimele vor fi în jurul a 20 de grade. În săptămâna următoare, temperaturile vor scădea, cu maxime de 30 de grade și minime de 16 grade. Aversele vor apărea sporadic în intervalul 24 august – 28 august.

La munte, temperaturile vor scădea treptat după 27 august, dar vor depăși normele caracteristice perioadei. Maximele vor avea medii de la 22 la 16 grade, iar minimele de la 14 la 10 grade. Posibilitatea de averse se va accentua în după-amiezi, cu probabilitate crescută în 23, 24 august și din nou după 27 august.

Astfel, meteorologii ne asigură că după caniculă, țara va înregistra o răcire treptată, cu averse și temperaturi mai scăzute. Oricum, fie că este caniculă sau o răcire treptată, este bine să fim pregătiți pentru schimbările de vreme din perioada următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare