Caravana Alcohelp by ALIAT de evaluare a consumului personal de alcool ajunge și în Târgu-Mureș în acest weekend

CARAVANĂ. Locuitorii din Târgu-Mureș, Miercurea Ciuc și Craiova vor putea să își evalueze consumul personal de alcool prin intermediul Testului AUDIT, creat de Organizația Mondială a Sănătății, la Caravana Alcohelp by ALIAT, organizată în perioada 13 – 15 octombrie 2023, în zone centrale din aceste orașe, de Asociația Aliat pentru Sănătate Mintală – ONG național cu experiență în domeniul prevenirii și tratării adicțiilor.

Caravana Alcohelp, axată pe măsuri de evaluare a consumului personal de alcool și de prevenire a consumului problematic, organizată de Asociația Aliat pentru Sănătate Mintală (ALIAT SM) de mai bine de 10 ani, ajunge în luna aceasta în trei orașe din țară, după ediția din 2022, desfășurată pe litoralul românesc. Toți cei în vârstă de peste 18 ani din Craiova, Miercurea Ciuc și Tg Mureș care vor să-și testeze consumul personal de alcool sunt așteptați în weekend-ul 13 – 15 octombrie, între orele 09.00-17.00, la punctele de informare ale Caravanei Alcohelp amplasate stradal în zone centrale, astfel:

-Tg Mureș – Zona centrală – Bd Pandurilor 116
-Miercurea Ciuc – Parcul Central
-Craiova – în Piața Frații Buzești

Evaluarea se face prin completarea chestionarului AUDIT, ce cuprinde 10 întrebări scurte și generează un punctaj care determină categoria în care se înscrie fiecare respondent: consum puțin riscant (0-7 puncte), consum riscant (8-15), nociv (16-19) și extrem de nociv (peste 20). Chestionarul AUDIT este un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și utilizat în peste 190 de țări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant.

Aplicarea chestionarelor AUDIT se face în mod confidențial de către personal instruit în acest scop de către specialiștii ALIAT SM. Persoanele care vor afla că au un consum riscant vor putea astfel să evite viitoare probleme de sănătate asociate consumului dăunător de alcool, prin îndrumarea și consilierea oferite de voluntarii Asociației. Totodată, în cadrul Caravanei Alcohelp, voluntarii ALIAT SM vor distribui în punctele de testare și materiale cu informații utile pentru prevenirea consumului periculos de alcool.

”Până acum, în cadrul programului Alcohelp by ALIAT, estimăm că peste 60.000 de români și-au făcut Testul AUDIT de evaluare a consumului personal de alcool. Este un efort minim, de a-și acorda 5-10 minute ca să afle în ce categorie de risc se află când vine vorba de consumul lor de alcool, așa cum se duc măcar o dată pe an la analizele medicale. Dar care are beneficii pe termen lung, ce țin de un stil de viață sănătos și atent la factorii de risc. Mai mult, o analiză citată de Institutul Național de Sănătate Publică arată că la aproximativ 280 de astfel de teste efectuate în populație putem salva o viață. Vă așteptăm așadar să participați la Caravana Alcohelp și să fiți parte din cei care au grijă de sănătatea lor și a celor dragi”, a declarat Viorel Roman, Director Executiv ALIAT SM și psiholog și psihoterapeut cu experiență în adicții.

Caravana Alcohelp face parte din programul Alcohelp, derulat din 2009 în România, singurul program din țară care include mai multe tipuri de intervenții în domeniul consumului problematic de alcool, online și offline, care a vizat, până acum, aproximativ 100.000 de beneficiari prin proiectele sale. În 2019, specialiștii și voluntarii ALIAT SM au desfășurat, în premieră, ‘Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool’ – un eveniment derulat la nivel național, în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică, în cadrul căruia românii din toată țara și-au putut evalua consumul personal de alcool, folosind Testul AUDIT. Au urmat ediții online ale evenimentului, iar anul acesta am revenit cu el în format hibrid (online pe www.testareaudit.ro și offline), în cadrul Săptămânii Naționale de Testare a Consumului Personal de Alcool, în care aproape 15.000 de români au făcut Testul AUDIT, devenind cel mai amplu proiect național de evaluare anuală a consumului personal de alcool și de prevenire a consumului riscant.

Proiectul este susținut de HEINEKEN România, partener al Asociației ALIAT pentru Sănătate Mintală de peste 14 ani în programul Alcohelp de promovare a consumului responsabil de alcool.

Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală (ALIAT SM) a fost fondată în ianuarie 2019 pentru a reuni inițiativele și proiectele dedicate exclusiv promovării și sprijinirii sănătății mintale a românilor, păstrând zona de expertiză în adicții acumulată din 1993 de Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT). Printre proiectele inițiate de asociație se numără Alcohelp, program ce cuprinde: platforma online și aplicația mobilă Alcohelp, linia telefonică de sprijin Alcoline – 021.9335, Caravana Alcohelp și Cortul de Chill din Vama Veche, Centrele AlcoInfo pentru detecție precoce și intervenție scurtă din spitale publice și multe alte activități de prevenire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare