CARITABIL – Cel mai mare cros pentru epilepsie ia startul în Târgu Mureș

COMUNITATE. Reţeaua de telemedicină în epilepsie din Romania, Teleepilepsy, organizează „Epilepsy Challenge”, cel mai mare cros pentru epilepsie, desfășurat în Tîrgu Mureș și alte nouă orașe (Timișoara, Alba Iulia, Bacău, Baia Mare, Braşov, Craiova, Sibiu, Bucureşti, Cluj-Napoca).

 

Crosul din Tîrgu Mureș are loc în 2 iunie, la eveniment fiind invitaţi să participe atât profesioniştii din domeniul sănătăţii – medici, farmacişti, asistenţi medicali -, cât şi publicul larg ce manifestă solidaritate faţă de semenii care se confruntă cu această afecţiune.

 

Scopul acţiunii este de a dezvolta rețeaua de telemedicină în epilepsie prin strângerea fondurilor necesare înfiinţării de noi centre de epilepsie și monitorizare EEG în diferite zone din România, conectate atât între ele, cât și cu centre universitare din țară și din străinătate.

 

Proiectul Telemedicina în Epilepsie a fost iniţiat în 2016 de către un grup de medici, care au observat că există diferenţe majore între modurile în care se abordează problema epilepsiei în diferite arii geografice din ţară, atât din cauza echipamentelor medicale, cât şi a gradului de pregătire a personalului medical.

 

“Telemedicina în epilepsie oferă şansa oricărui pacient la un diagnostic timpuriu şi corect al formei de epilepsie, la monitorizarea evoluţiei în timp, acasă sau cât mai aproape de casa pacientului, care nu va mai fi nevoit să facă drumuri lungi şi costisitoare spre centrele universitare. Practic, un pacient dintr-un oraş îndepărtat, într-o zonă slab deservită medical, are şansa de a fi consultat de un specialist cu mare experienţă din ţară sau din străinătate”, a explicat dr. Bogdan Florea, coordonatorul Telepilepsy – Telemedicina în Epilepsie în România. La ora actuală, proiectul „Telepilepsy” este funcţional în șase cabinete din Cluj-Napoca, Oradea, Craiova, Sibiu, Bacău şi Suceava.

 

Epilepsia este afecţiunea sistemului nervos central care permite apariţia unor crize tranzitorii ce tulbură activitatea cerebrală, însă, între crize, pacienţii sunt şi se comportă de cele mai multe ori normal. Oficial sunt înregistrate 130.000 persoane cu epilepsie, dar numărul real în România se apropie de 400.000. Epilepsia nu este doar o problemă medicală, ea este, în fapt, o problemă socială, pentru că  provoacă o suferinţă imensă pentru pacienţi şi membrii familiilor lor.

 

Epilepsy Challenge este o invitaţie la solidaritate faţă de semeni.

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare