JURNAL DE CĂLĂTORIE – Italia: Piscarìa, sau cum au făcut sicilienii un obiectiv turistic inedit dintr-o… piață de pește (3)

ZIUA 2. Bătrânii catanezi îi spun Piscarìa. Și, vă rog să mă credeți, trebuie să ții seama de asta, nu datorită venerabilității, ci a determinării (până la urmă, de la jumătatea secolului al XIX-lea, pescarii ăștia s-au încăpățânat să reziste, împărțindu-și cu Cosa Nostra câștigurile obținute greu, cu sudoarea cauzată de frig și valurile Ionicei). Bine, dacă vreți să ne dăm interesanți și să fim literați putem să-i spunem acestui loc La Pescheria di Catania, însă oricum i-am spune aflați că aici nu e doar cel mai apropiat de mare loc de pe pământ, ci e și cea mai autentică piață de pește din câte am văzut (pentru corecta percepție a clasificării, nu puține).

 

Piscarìa funcționează și astăzi ca-n urmă c-un veac, nici măcar normele europene și regulile pentru protecția consumatorului nereușind să-ngenuncheze modul în care sicilienii au ales să-și vândă rodul cules din mare.

 

 

E frumoasă până la sălbăticie, e liberă ca un retras voluntar pe vârful Etnei și-n miosul ăla de sare marină și apa-n care-și păstrează viu rodul mării simți toată metafora unei poezii simpliste și emotive. Adică simți viața. Viața lor, a celor care merg legănat, brăzdați de riduri făcute de briză, dar zâmbitori, ca niște oameni care au ales cu adevărat să trăiască liberi, găsindu-și fericirea în parâme și undițe, în iz de motorină și sunet de pescăruși.

 

 

 

În piața de pește din Catania găsești până și ce te gândești că nu vei găsi. Toate viețuitoarele marine îți sunt livrate vii, pescuite taman în dimineața cu pricina. De la caracatițe de toate dimensiunile (unele gigantice!), sepii, midii, stridii, calamari, la scoici, anșoa, pești spadă, somon… în fine, n-o mai lungesc, sunt zeci de soiuri de pești, de la cei mai mici la cei mai mari, de la cei mai cunoscuți și până la unii care pot fi incluși în categoria curiozităților rare – am găsit chiar și o pisică de mare, poate o gătește cineva… Reguli, spuneam, nu există. Pescarii îți vând vietățile mării fără fițe: marfa e troznită direct în stradă, în cutii, găleți, butoaie și e lăudată-n gura mare, cu strigăte guturale care n-au cum să te lase indiferent.

 

 

 

Un chef britanic, Rick Stein, cunoscut pentru emisiunile tv, a concluzionat cel mai corect ce înseamnă Piscarìa di Catania: “Locul în care găsesc cele mai bune produse din pește din lume”. Și omul acela chiar poate distinge calitatea unui pește și chiar înțelege importanța calității unui produs în gastronomie.

 

 

 

Așa că dacă ajungi vreodată prin Catania, Piscarìa e un must do. E valul pe care-l aștepți atunci când te duci la mare și poezia de care ai nevoie atunci când ești golit de sentimente. E chiar sub Piazza del Duomo, într-un tunel săpat în secolul al XVI-lea între palatul baroc al Seminarului Clerical și o parte de fortificației Cataniei, edificată în timpul lui Carlo al V-lea al Spaniei. E deschisă de luni până sâmbătă, de la 5 dimineața și până spre orele prânzului. Apoi se strânge totul, strada redevine stradă, iar municipalitatea trimite vidanjele să readucă și mirosul inițial de stradă :).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare