Casa Colecțiilor și Documentelor de Patrimoniu din Bistrița: O bijuterie arhitecturală pregătită pentru inaugurare

INAUGURARE. O clădire din municipiul Bistrița și-a recăpătat strălucirea de altădată și este pregătită să adăpostească noua Casă a Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu.

Clădirea, reprezentativă pentru arta arhitecturală a Bistriței, este situată pe Bulevardul Independenței și a fost construită în anul 1912, investiția în restaurarea imobilului aparținând Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Lucrările de restaurare au fost finalizate, astfel că administrația județeană va inaugura acest obiectiv săptămâna viitoare, pe 24 octombrie.

Potrivit Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, pe fațada clădirii au fost realizate, de către pictorul Mirela Trăistaru, adevărate lucrări artistice.

Casa Colecțiilor și Documentelor de Patrimoniu va adăposti săli de expoziţii, săli de cercetare, colecții de carte veche, manuscrise, dactilograme, o secție de carte nouă (istorie literară, lingvistică, o bibliotecă de artă). Aici sunt amenajate săli speciale pentru manuscrise, dactilograme şi cărţi care au fost donate Bibliotecii Judeţene. Nu vor lipsi publicațiile și cărțile cu autografe de la mari personalități culturale. Clasicii literaturii române, născuți în județul Bistrița-Năsăud (Andrei Mureșanu, Liviu Rebreanu, George Coșbuc, Ion Pop Reteganul) vor avea și ei spații speciale, cu date și documente despre viața și opera lor.

În acest imobil şi-a trăit ultimii ani de viaţă fratele poetului naţional Mihai Eminescu, ofițerul Matei Eminescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare