Casă la ţară – de acum fără autorizaţie de construcţie. Nici pentru balconul sau garajul de la oraş nu mai e nevoie de aprobarea primăriei

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului şi Construcţiilor, act normativ care permite emiterea de autorizaţii de construcţie mult mai repede şi cu mai puţină birocraţie, anunţă Ministerul Dezvoltării.

Astfel, termenul de emitere, care, astăzi, în practică, poate ajunge şi la un an, va fi redus la 65 zile”, subliniază ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Conform datelor transmise de Ministerul Dezvoltării, anumite lucrări şi construcţii nu vor mai avea nevoie de autorizaţie de construcţie, ca până acum.
Astfel, în mediul rural, se vor putea construi, doar cu notificarea primăriei, locuinţe unifamiliale pentru folosinţa proprie, cu parter, fără subsol, de 150 mp, pe bază de proiecte proprii, întocmite de specialişti, sau proiecte tip puse la dispoziţie de autorităţile locale. De asemenea, cu notificarea primăriei şi fără autorizaţie de construcţie, se vor putea închide balcoanele în blocuri, se vor putea construi pe terenuri avute în proprietate garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară.

Este cel mai important act normativ în construcţii din ultimii 20 de ani, care eficientizează şi simplifică procesele de avizare, autorizare şi monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului şi construcţiilor. Este o lege extrem de aşteptată de domeniile de specialitate, şi nu numai, care codifică 17 acte normative diferite în vigoare”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Proiectul de lege, care va merge în Parlament, modifică şi pune la un loc 17 acte normative mai vechi şi îşi propune să simplifice procedura de aprobare a noilor construcţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare