Ce pensie va avea un român cu un salariu de 7.000 de lei şi care a cotizat 35 de ani la bugetul de pensii

PENSII. Pensia de la stat nu înseamnă o bătrâneţe fără griji, chiar dacă românii au stagiu de cotizare de 35 de ani, dar salariul este mic, arată calculele.

Totul se întâmplă pentru că populaţia activă este în scădere, iar analiştii se aşteaptă ca numărul tot mai mic de angajaţi raportat la cel al vârstnicilor să zdruncine sistemul de pensii din România.

Astfel, românii care vor ieşi la pensie peste 10-20 de ani ar putea primi o pensie mai mică faţă de sumele cu care au contribuit.

Spre exemplu, un român care acum are un salariu mediu net de circa 4.000 de lei, adică 833 de euro, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei, ceea ce înseamnă 265 de euro, arată o simulare de calcul.

Aceasta pentru că punctul de pensie se calculează ponderând un salariu mediu (care e acum 6.789 lei – brut, 3.972 lei – net) la 35 de ani de contribuţie la sistemul de pensii.

Pe lângă suma care nu acoperă decât un sfert din coşul minim, viitorii pensionari nu vor primi înapoi pe cât contribuie acum.

O persoană care câştigă salariul mediu pe economie va avea o contribuţie, în 35 de ani, de puţin peste 700.000 de lei. Aceasta îi va asigura, însă, o pensie pentru o durată de doar 33 de ani, mai spun analiştii economici.

Undeva la orizontul anilor 2050-2060, populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane. În aceste condiţii, sistemul de pensii publice devine nesustenabil.

Vor fi mult prea puţini oameni care să lucreze şi să îţi plătească taxele, ca să susţină sistemul public de pensii“, explică Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare