Claudiu Maior

CASE CLOSED – Primăria Târgu Mureș a anunțat că a semnat în 5 martie un contract pe care Claudiu Maior a anunțat în februarie că l-au semnat în 2019

TRANSPORT PUBLIC. Astăzi, Primăria Târgu Mureș, controlată de primarul Dorin Florea, a anunțat că ieri a semnat contractul de finanțare pentru proiectul “Modernizarea transportului public de călători al Municipiului Târgu Mureş”, în valoare de peste 49 de milioane de lei, sumă la care administrația locală contribuie cu aproape 1 milion de lei. Ceea ce este extrem de bine, numai că…

 

… înainte de a bate din palme ca pinguinii electorali, pentru că vârsta ne permite să nu avem nevoie de lecitină pentru a memora, o subliniere: în urmă cu fix o lună, în 6 februarie, tot Primăria Târgu Mureș, prin unicul consilier al edilului Florea, Claudiu Sergiu Maior, anunța același lucru în presa locală, printr-un articol publicitar plătit din bugetul orașului.

 

Este Maior reîncarnarea Babei Vanga? Nu. Pentru că atunci, în 6 februarie, Maior anunța că… anul trecut a fost semnat contractul de finanțare. Și că orașul cotizează nu cu 1 milion de lei, cât s-a spus astăzi, ci cu 17,4 milioane de lei (mai exact zicea așa: “finanțare nerambursabilă – 31,6 milioane de lei, din valoarea totală de peste 49 milioane de lei”).

 

Sigur, din 6 februarie până în 6 martie se pot schimba multe, chiar și valoarea cofinanțării unui proiect. De la 1 milion de lei, la 17,4 milioane de lei. În fond, nu ne-mpiedicăm de 16 milioane de lei, ideea e că trebuie apreciat la maximum „formidabilismul”, realizarea. Însă, cert: ziua de 6 nu e una benefică pentru comunicare la nivelul administrației locale. Vinerea neagră. Să  vedem comunicatele…

 

6 februarie 2020

 

Cu exact o lună în urmă, în 6 februarie 2020, consilierul primarului Dorin Florea, Claudiu Sergiu Maior, care de 2 ani are reacții evidente de candidat în precampanie electorală, a plătit în presa locală, din banii orașului, un articol în care contrazicea un dușman ascuns, nenumit, care și-ar asuma meritele administrației din Târgu Mureș.

 

În fapt, sub masca unei reclamații că unele proiecte care se regăsesc în oferta electorală a dușmanului nenumit, articolul electoral reproducea marile realizări ale administrației, proiectele cu contracte semnate, în curs de realizare, sau depuse spre finanțare (în diverse faze). Din articol, la capitolul “Cele 7 proiecte cu contracte de finanțare semnate anul trecut” sunt enumerate nu 7, ci 11 proiecte (să fie), pe care Maior + Serviciul Proiecte de finanțare internațională le dau ca semnate în 2019.

 

Printre cele 7, Maior susține în 6 februarie 2020 că în anul 2019 a fost semnat și contractul de finanțare al proiectului „Modernizare transport public de călători în municipiul Târgu-Mureș”, proiect „de peste 49 de milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 31,6 milioane de lei”. Tot în scrierea publicitară este precizat că proiectul ăsta, a cărui finanțare a fost semnată încă din 2019, „prevede modernizarea a 137 stații de autobuz și 3 capete de linie, precum și crearea unui sistem de e-ticketing”. Noi am găsit articolul publicitar AICI).

 

6 martie 2020

 

Știm, n-a trecut decât o lună de la articolul publicitar cu “Sus partidul, mărețe realizări, oamenii muncii își scot basca proletară și aplaudă sacadat, scandând cu împlinirea realizării planului cincinal: Stima noastră și mândria…”. Însă ce lună! O lună în care s-au schimbat multe… de pildă, data semnării contractului de finanțare și cofinanțarea – sigur, niște amănunte.

 

Să vedem comunicatul, cu precizarea că ne-am permis să-l corectăm gramatical și, doar pentru o lectură eliberată de balast, să eliminăm surplusurile verbale și repetițiile de tip Pristanda (unele obiective au fost menționate de mai multe ori, probabil pentru a părea mai multe).

 

“Primăria Târgu Mureş a semnat joi, 5 martie 2020, contractul de finanţare pentru “Modernizarea transportului public de călători al Municipiului Târgu Mureş”. Ca urmare, oraşul va fi dotat cu: sisteme electronice de taxare a călătoriilor de tipul e-ticketing; realizarea unui sistem modern de gestionare a autobuzelor; dispozitive de eliberare cartele electronice de transport în staţiile de călători modernizate.

 

În Târgu Mureş vor fi modernizate 137 staţii de autobuz și 3 capete de linie moderne pentru staţionarea şi alimentarea electrică a autobuzelor (Livezeni, Plopilor, Gheorghe Doja), dotate cu dispecerate, posturi de pază, toalete, sisteme electronice de afişaj, sisteme GPS, camere de supraveghere, accesibilizarea staţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi.

 

Valoarea totală a proiectului este de 49.437.378,66 lei, din care 986.304,95 lei reprezintă contribuţia proprie a Primărei Târgu Mureş. Data de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2023”. Aici nu vă mai dăm linkul, îl găsiți pretutindeni în presa de astăzi.

 

Ne pare bine (pentru târgumureșeni) că s-a semnat contractul (care nu știm când s-a semnat, dar dacă Maior nu e un mincinos notoriu, nu s-a semnat în 5 martie, pentru că el susținea că s-a semnat anul trecut). Ne pare rău că nu vă putem oferi adevărul, pe care ar trebui să vi-l ofere cei pe care-i plătiți să vi-l spună. În compensație v-am oferit informația și contradicția. În speranța că ne veți putea ierta în această viață, vă dorim un transport public de călători modernizat și weekend plăcut.

 

Cătălin VISCHI

1 comment
  1. Doi criminali distrug orasul. Cand vor putrezi in inchisoare? Astfel arata orasul Targu Mures (candva civilizat si foarte frumos), parca ar fi fost invadat de niste nebuni evadati din ospiciu ! Copaci, plante, arbori macelariti, mutilati, treptat ucisi, pietre naturale furate de acesti doi salbatici, inlocuindu-se cu ciment de cea mai slaba calitate, cre sfaramand polueaza apa, pamantul, aerul. Sa se putrezeasca toata mafia din primarie in inchisoare pe viata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare