Castelul Bethlen din Bahnea, o bijuterie istorică – renovat și inaugurat

INAUGURARE. Cunoscut și sub numele de Castelul Bahnea, Castelul Bethlen este o bijuterie istorică situată în comuna Bahnea. Cu o istorie care se întinde peste secole, acest castel a fost complet renovat, readucându-și frumusețea și strălucirea.

Construit în 1545 de către Bethlen Farkas, castelul a fost apoi transformat între anii 1679 și 1719 de către Bethlen Elek senior și junior. Aceștia au fortificat clădirea adăugând un zid de piatră și turnuri octogonale de bastion și de poartă la cele patru colțuri ale castelului. Exteriorul castelului se încadrează în stilul romantic, iar tâmplăriile acestuia amintesc de stilul neorenascentist și romantic. Cu un total de 42 de camere, dispuse pe trei nivele – subsol, parter și etaj, castelul emana o eleganță distinctă.

În timpul perioadei comuniste, castelul a găzduit diferite instituții publice, iar după schimbarea regimului din 1989, starea sa s-a deteriorat continuu. Cu toate acestea, în 2008, castelul a fost retrocedat moștenitoarei Bethlen Fruzsina, care l-a donat ulterior Eparhiei Reformate din Ardeal.

În prezent, are loc un amplu proces de renovare care are drept scop transformarea clădirii într-un centru de evenimente multifuncțional. Această restaurare a castelului a adus o nouă viață acestui loc istoric, readucându-l la strălucirea de odinioară și făcându-l un obiectiv turistic frumos și important în zonă.

Ceremonia de inaugurare a acestui castel renovat reprezintă un moment semnificativ în istoria și cultura locală, dând ocazia localnicilor și vizitatorilor să admire și să aprecieze această bijuterie arhitectonică, iar castelul Bethlen din Bahnea este acum pregătit să găzduiască evenimente și să își împărtășească povestea și farmecul cu toți cei care îl vizitează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare