Prețul gazelor naturale pentru populație rămâne sub limita maximă, cu o ușoară creștere comparativ cu luna anterioară

COSTURI. În luna octombrie, Engie, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale pentru populație, a menținut prețurile sub limita maximă impusă prin lege pentru consumatorii casnici. Prețul final facturat pentru gaze a fost de 0,272 lei/kWh cu TVA, o valoare semnificativ mai mică decât limita legală de 0,31 lei/kWh pentru clienții casnici.

Deși prețul a rămas sub limita legală, în octombrie s-a înregistrat o creștere marginală în comparație cu prețul din septembrie, care a fost de 0,266 lei/kWh cu TVA. Această creștere ar putea fi atribuită costurilor de extracție din depozite, care, în trecut, s-au făcut la prețuri mai ridicate. Astfel, gazul extras din depozite a fost combinat cu gazul din producția internă curentă, cumpărat la un preț reglementat de 0,15 lei/kWh de la producătorii interni, rezultând un “coș” puțin mai scump.

Prețurile pentru lunile noiembrie și decembrie, în special pentru aceasta din urmă, prima lună de iarnă calendaristică, vor depinde de cantitatea de gaze extrase din depozite și injectate în trecut la costuri de achiziție mai mari. Cu toate acestea, dată fiind faptul că majoritatea consumului va fi acoperită din gaze din producția internă și din stocuri la prețul de 0,15 lei/kWh, este foarte probabil ca prețul final din factură să rămână sub limita maximă legală de 0,31 lei/kWh, mai ales în sezonul rece, când factura pentru gaze naturale poate avea un impact semnificativ asupra consumatorilor care se încălzesc cu centrale pe bază de gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare