Castelul Rhédei-Rothenthal din satul mureșean Seuca va fi reabilitat prin PNRR

REABILITARE. Primarul comunei Gănești, Balog Elemer, a semnat la Ministerul Dezvoltării contractul de finanțare pentru reabilitarea castelului Rhédei-Rothenthal din satul Seuca, construit în secolul al XVIII-lea, din fonduri europene prin PNRR,a transmis Radio Târgu Mureș.
Ansamblul, aparținând stilului baroc, a fost construit, în primă etapă, în sec. al XVIII-lea. A aparținut în prima jumătate a sec.XIX -lea familiei contelui Rhédey, iar în urma căsătoriei contesei Stefánia Rhédey cu baronul István Wesselényi în 1859, domeniul a intrat în posesia familiei Wesselényi.
Din căsnicia lor s-au născut doi copii: Sarolta, soția contelui Ödön Bethlen din 1882 și Margit, care s-a căsătorit cu baronul Henrik Rothenthal în 1891. Cuplul Rothenthal a fost proprietarul domeniului din Seuca, probabil ei au inițiat și reconstrucția clădirii, acest moment este consemnat și de data de1898 pe o giruetă. Cei doi nu au avut copii, astfel încât domeniul a intrat după 1918 în posesia contesei Sarolta Wesselényi, soția lui Ödön Bethlen (1860–1928), după care castelul a fost moștenit de fiica sa, Stefánia Bethlen (1885–1975), ce s-a căsătorit în 1911 cu baronul Artúr Petrichevich-Horváth.
După trecerea la democrație, domeniul a intrat în posesia unei asociații agricole, care a dat ulterior faliment.
Castelul a fost cumpărat de primărie în 2021 de la familia fostului politician Culiță Tărâță, pentru care a plătit suma de 235.000 euro, în două tranșe.
Cu suma obținută acum, de 800.000 de euro, primarul vrea să amenajeze la castel un cămin de bătrâni și un centru cultural:
“Cu siguranță, fiindcă este un monument istoric, suma aceasta nu va ajunge, avem acolo castelul și un corp B. Din suma aceasta facem cât putem și, pe noul POR, 2023-2027, acolo o să mai depun un alt proiect. Deja am început să pregătim documentația, contractul l-am semnat la Ministerul Dezvoltării, în perioada imediat următoare, două-trei luni, pregătim toate avizele”, a spus primarul.
Castelul din Seuca și clădirile adiacente, au fost trecute pe lista clădirilor monument istoric.
Clădirea principală, de plan pătratic, este însoțită de mai multe construcții de diferite dimensiuni și de diferite planuri. Casa de oaspeți, de mari dimensiuni, avea la parter o bucătărie și alte spații gospodărești, iar la etaj erau camerele de oaspeți cu ieșire la o prispă acoperită, cu arcade.