CÂȘTIGĂTORUL LICITAȚIEI – Cine va reamenaja parcul din centrul stațiunii Sovata, lucrare în valoare de 1,4 milioane de euro

INVESTIȚIE – SOVATA. Câștigătorul contractului de proiectare și amenajare a spațiului de agrement din jurul Cinematografului Doina din centrul stațiunii Sovata este asocierea de firme Moldocor SA din Piatra Neamț și Arhing SRL din Târgu Mureș. Decizia beneficiarului (Primăria Sovata) a fost contestată de un alt ofertant (Pakot Ferenc din Harghita, în numele asocierii Termolang & Eg Transyl-Van Landscape & Vallum), însă în 5 ianuarie 2021, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestația.

 

Parcul din jurul cinematografului Doina din stațiunea balenoclimaterică mureșeană Sovata va fi reamenajat în urma unei investiții de 6,4 milioane de lei (1,3 milioane de euro), 98% din sumă provenind din fonduri europene nerambursabile.

 

Conform contractului de finanțare, semnat în toamna anului 2018, termenul de finalizare a lucrării este septembrie 2021, însă termenul va fi prelungit, contractul de execuție putând fi semnat doar după 15 ianuarie 2021 (dacă ofertantul contestatator nu își va continua demersul cu o acțiune în instanță) – conform proiectului, lucrările trebuie finalizate în 3 ani, așa că recepția acestora va avea loc, estimativ, în ianuarie-februarie 2024.

 

Cine sunt câștigătorii

 

Moldocor SA, liderul acestei asocieri, este o firmă de construcţii, montaj şi reparaţii înființată în anul 1975. Firma are mai mulți acționari, 3 administratori (Mihai Bătrânu – director general, Gheorghe Geangălău și Valentin Spiță) și este numită de presa locală “firma de casă a lui Pinalti (n.red., Gheorghe Ștefan, fostul primar al municipiului neamțean, condamnat în Dosarul „Microsoft”, în 2016, la 6 ani de închisoare cu executare)”, fiind unul dintre sponsorii electorali ai acestuia. În 2019, firma nemțeană a avut o cifră de afaceri de 46,3 milioane de lei, raportând un profit net de 1,3 milioane de lei, realizat cu o medie de 430 de angajați.

 

Arhing, secondantul asocierii, este controlată de  Szekeres Balogh Gero Jenő și soția sa, Szekeres Balogh Iolanda, acționari în părți egale (50-50%), și în 2019 a raportat o cifră de afaceri de peste 570.000 de lei și un profit net de aproape 40.000, realizat cu o medie de 9 angajați. Arhing SRL a prestat servicii la reamenajarea Cetății Medievale și la amenajarea Parcului Municipal, Centrului de Atletism și stadionului din Târgu Mureș (este subcontractant al contractului semnat în primăvara anului 2019 cu Primăria municipiului reședință de județ).

 

Ce se face

 

În urma lucrărilor din zona străzii Trandafirilor din Sovata, va fi demolat vechiul bloc de locuințe cu un etaj (acum nefuncțional, în stadiu avansat de degradare) și se va amenaja suprafața de 9,5 hectare ca spațiu de agrement multifuncțional. Noul parc va cuprinde alei pietruite sau dalate, un pod pietonal (va fi reabilitat cel existent), bănci și arbori, gazon și plante ornamentale, spațiu de joacă pentru copii, spații pentru sport în aer liber, scenă de 200 de metri pătrați și amfiteatru cu 509 locuri (pentru spectacole în aer liber și proiecții cinematografice), panouri de informare, sisteme de iluminat public, sisteme de irigații pentru gazon, rampe destinate persoanelor cu handicap locomotor și toalete ecologice.

 

Proiectul va genera 6 noi investiții private care totalizează 34 noi locuri de muncă și, conform estimărilor administrației publice locale, va duce la creșterea numărului de turiști în stațiune cu 22%, până la 140.000 de turiști pe an. Tot prin finanțare europeană, Sovata a reușit în urmă cu 5 ani și amenajarea zonei din jurul Lacului Ursu.

 

 Liviu DAMIAN, Andrada VLAS

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare