Câți bani adună un român în Pilonul 2 de pensii după 15 ani de cotizații

PENSII. Pilonul 2 de pensii private reprezintă o componentă importantă a sistemului de asigurări sociale din România. A fost introdus acum 15 ani, și a devenit o opțiune semnificativă pentru milioane de contribuabili români. Cu un număr impresionant de aproximativ 8 milioane de contribuabili, acest pilon a acumulat sume în valoare de 117 miliarde de lei în decursul celor 15 ani. Totuși, câți bani are adunați la Pilonul 2 de pensii un român care a cotizat timp de 15 ani, și cum poate să acceseze acești bani?
Potrivit președintelui Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun, aproximativ 30 de miliarde de lei din suma menționată reprezintă câștigul net din conturile celor care au cotizat în Pilonul 2. Cu toate acestea, este important de menționat că mulți cetățeni nu sunt conștienți de suma pe care au strâns-o până în prezent în conturile lor de pensii private. Pentru a afla la care dintre cei șapte administratori de fonduri de pensii private cotizați, trebuie să accesați site-ul Autorității de Supraveghere Financiară și să introduceți datele personale.
Dar cât de mare este suma pe care o poate aduna un român plătit cu salariu mediu, care a cotizat timp de 15 ani? Efectuând o estimare, putem spune că un angajat care a beneficiat de un salariu mediu și a cotizat consecvent timp de 15 ani poate avea adunați, în Pilonul 2 de pensii, aproximativ 48.000 de lei. Această sumă reprezintă economiile lor pentru perioada de pensionare. În momentul în care aceștia ies la pensie, vor avea posibilitatea de a alege modul în care doresc să primească acești bani: fie în tranșe lunare, fie integral.
Un aspect important de menționat este modul în care aceste sume sunt impozitate. Conform expertului Irina Chițu, de la Educația Financiară, începând cu anul următor, nu se va mai impozita întreaga pensie. Impozitul pe venit de 10% se va aplica doar câștigului adus de administratorul de pensie pentru contribuțiile tale, ceea ce înseamnă că veți putea beneficia de neimpozitarea unei sume mai mari din pensie.
Un alt aspect important discutat recent este creșterea contribuției la Pilonul 2 de pensii. Conform președintelui APAPR, în 2024, contribuția ar trebui să crească de la 3,75% la 4,75% din venitul brut. Această schimbare este în concordanță cu angajamentele luate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceasta reprezintă o încurajare a participării la Pilonul 2 de pensii și o măsură de consolidare a economiei pe termen lung.
În concluzie, Pilonul 2 de pensii private a devenit o parte esențială a sistemului de asigurări sociale din România, acumulând sume semnificative pentru milioane de contribuabili. Este esențial ca fiecare cetățean să fie informat cu privire la suma pe care o are adunată în contul său de pensii private și să înțeleagă opțiunile disponibile pentru momentul pensionării. Cu schimbările legislative viitoare și creșterea contribuțiilor, acest pilon are potențialul de a deveni și mai important pentru buna pregătire a românilor pentru pensionare.