Uniunea Europeană explorează finanțarea reactoarelor nucleare modulabile (SMR) pentru o tranziție energetică durabilă

INVESTIȚII. Uniunea Europeană (UE) a adus pe ordinea de zi ideea finanțării și dezvoltării Reactoarelor Nucleare Modulabile (Small Modular Reactors, SMR), marcând un moment important în eforturile de tranziție către surse de energie mai curate și sustenabile. România se numără printre țările care își îndreaptă atenția spre energia nucleară pentru a-și atinge obiectivele de reducere a emisiilor de carbon.
Recent, Alianța Nucleară s-a reunit din nou la Bratislava, Slovacia, pentru a discuta despre rolul Comisiei Europene în accelerarea dezvoltării Reactoarelor Nucleare Modulabile de mici dimensiuni (SMR). Această alianță, inițiată de Franța și la care România este activ implicată, are ca scop adunarea țărilor europene interesate de utilizarea energiei nucleare alături de sursele de energie regenerabilă pentru a realiza tranziția energetică cu succes.
În contextul presiunii crescânde de a reduce emisiile de carbon și de a lupta împotriva schimbărilor climatice, energia nucleară joacă un rol important în eforturile de a asigura o sursă de energie cu emisii reduse de carbon. Reactoarele nucleare modulabile, care au o capacitate cuprinsă între 10 MW și 300 MW (față de peste 700 MW pentru reactoarele nucleare convenționale), sunt considerate o soluție promițătoare pentru reducerea emisiilor de carbon în special în industriile cu consum mare de energie și în zonele cu acces limitat la rețelele electrice europene.
În iunie, diverse părți interesate, inclusiv Comisia Europeană, au creat un “preparteneriat european SMR” pentru a promova dezvoltarea acestor reactoare. Această mișcare are ca scop contracararea potențialelor proiecte SMR din afara UE și dezvoltarea propriei capacități de a produce energie nucleară la scară mică.
La întâlnirea recentă a Alianței Nucleare, reprezentanții a 14 țări europene, inclusiv România, au discutat despre finanțarea și dezvoltarea SMR-urilor și despre importanța lor în cadrul tranziției energetice. Această alianță nu include toate statele membre ale UE, deoarece unele, cum ar fi Germania, Austria și Luxemburg, preferă să participe la un grup rival numit “Prietenii Energiei Regenerabile”. Cu toate acestea, cele două grupuri pot colabora și nu se exclud reciproc.
În contextul noilor dezbateri despre finanțarea energiei nucleare, statele membre se străduiesc să ajungă la un consens cu privire la rolul pe care îl va juca energia nucleară, inclusiv SMR-urile, în viitorul mix energetic al UE. Cu toate acestea, energia nucleară rămâne un subiect controversat, iar dezbaterile vor continua în cadrul UE și la nivel internațional, în special în cadrul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice (COP28).
În concluzie, dezvoltarea Reactoarelor Nucleare Modulabile reprezintă o parte importantă a strategiei UE pentru o tranziție energetică durabilă. Aceste discuții și eforturi la nivel european arată angajamentul față de reducerea emisiilor de carbon și găsirea de soluții sustenabile pentru necesitățile energetice ale viitorului. România, alături de alte țări europene, continuă să-și consolideze poziția în ceea ce privește energia nucleară și SMR-urile în cadrul acestei mișcări pentru o lume mai ecologică.