CE S-A GREȘIT – Costuri aproape duble pentru construcția noului Centru de Intervenție al ISU și Salvamont Mureş, care a ajuns la aproape 6 milioane de lei

CUM DUBLEZI O INVESTIȚIE – STUDIU DE CAZ. Noul Centru pentru Serviciul de dispecerat al Serviciului judeţean Salvamont-Salvaspeo Mureş şi numărul unic de urgenţă 112, care urmează să fie edificat pe strada Köteles Sámuel nr. 33 din municipiul Târgu Mureș, nu va mai costa 3,5 milioane de lei, cât s-a estimat inițial prin proiectul tehnic (elaborat de Hentza Business SRL), ci… aproape 6 milioane de lei.

 

Majorarea semnificativă a costurilor totale cu noua investițe, de la 3.544.288 de lei la 5.935.013 de lei (sumele conțin TVA), au fost motivate de conducerea administrației județene, controlate de Péter Ferenc (președinte Consiliul Județean Mureș), prin creşterea salariului minim pentru lucrătorii din construcţii şi prin creşterea preţului materialelor de construcţie. În fapt, adevărul e mai complex și include și erori comise sub oblăduirea administrației județene (ignorate, nesancționate și neasumate), pe care le vom preciza în prezenta scriere.

 

Noul Centru de Intervenție

 

Noul Centru de Intervenție urmează să fie edificat pe o suprafață de teren de 2.900 mp, aflat în proprietatea județului Mureș, unde în prezent își desfăşoară activitatea Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş (ISU), Structura Teritorială pentru Probleme Speciale Mureş, respectiv Dispeceratul integrat de urgenţă Mureş.

 

Proiectul prevede construirea unei clădiri noi pentru ISU și pentru Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Mureș, în care să fie amenajate birourile şi depozitele necesare.

 

Cum s-a ajuns de la 3,2 la 5,9 milioane de lei

 

Să explicăm și de ce a fost crescută semnificativ valoarea investiției. În principal, pentru că documentația tehnico-economică (implicit stabilirea costurilor) a fost făcută în urmă cu… 4 ani (în vara anului 2017). Atunci, proiectul costa 3,26 milioane de lei. Banii au fost aprobați, dar timp de un an nu s-a făcut nimic.

 

În vara anului 2018, s-a decis să se facă măcar un proiect tehnic. Și s-a făcut (de sereleul Hentza Business). S-a plătit, ura și la gară. Și iar timp de un an nu s-a mai făcut nimic. În toamna lui 2019, s-a făcut o actualizare a investiției și s-a ajuns la suma de 3,54 milioane de lei. Apoi, iar nu s-a făcut nimic. De data aceasta timpul de letargie a fost dublu: 2 ani.

 

În fine, în vara acestui an, a fost aprobat proiectul tehnic la valoarea de 5,93 milioane de lei, De unde această diferență de 2,67 milioane de lei față de estimarea inițială? Să explicăm: 1) când s-a făcut calculul inițial (studiul de fezabilitate), n-au fost întrebați și cei care trebuie să activeaze efectiv acolo (pompierii, salvamontiștii), implicit proiectul a trebuit modificat după cerințele acestora, fapt care a generat costuri suplimentare; 2) din 2017 și până în 2021, în cei 4 ani letargici de când s-a făcut studiul de fezabilitate și până acum, salariul de bază minim garantat în construcții s-a dublat, de la 1.450 lei (în anul 2017) la 3.000 de lei/lună (în 2021); 3) din 2017 și până acum au crescut tarifele la diriginții de șantier, precum și anumite taxe; 4) studiul de fezabilitate (care în 2017 a fost considerat bun), s-a dovedit un fiasco major: acesta nu cuprinde lucrări importante și obligatorii (un corp de clădire trebuie reconstruit; realimentarea cu gaz a clădirii principale; reparații la carosabilul din incintă și vecintătatea acesteia); 5) durata lucrărilor a fost stabilită greșit (în 2017 erau alocate 10 luni, acum s-a stabilit că trebuie minim 12 luni pentru finalizarea proiectului, fapt care, din nou a crescut costurile totale).

 

Având în vedere cele enunțate, ajungem la concluzia că investiția  a crescut de la 3,26 milioane de lei la 5,93 milioane de lei, nu doar că pentru că nu s-a făcut nimic timp de 4 ani, ci pentru că studiul de fezabilitate inițial (plătit și acela din bani publici) a fost inutil, cu erori majore. Nu-i nimic, nu răspunde nimeni, nu e nimeni vinovat, s-au aprobat cei 5,93 milioane de lei din pușculița județului, e bine ș-așa rău cum e.

 

Cătălin VISCHI

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare