Ce sunt electroliții și funcțiile lor în organism

SĂNĂTATE. Electroliții sunt particule încărcate electric, esențiale pentru numeroase funcții ale organismului. Acestea includ minerale esențiale precum potasiu, magneziu, calciu, sodiu, clorură, fosfat și bicarbonat. Când aceste minerale se dizolvă în fluidele corpului, ele formează electroliți, care pot fi ioni pozitivi sau negativi.

Funcțiile electroliților în organism

 1. Menținerea echilibrului fluidelor și hidratarea optimă:
  • Sodiu: Joacă un rol crucial în menținerea echilibrului fluidelor prin osmoză, procesul prin care apa trece prin membrana celulară pentru a menține concentrația optimă de electroliți. Acest mecanism previne deshidratarea și supra-hidratarea celulelor.
 2. Echilibrarea nivelurilor de pH:
  • Electroliții ajută la menținerea unui echilibru optim al pH-ului în sânge, necesar pentru funcționarea corespunzătoare a organismului. pH-ul măsoară cât de acidă sau alcalină este o soluție, iar un dezechilibru poate afecta sănătatea.
 3. Funcționarea sistemului nervos:
  • Creierul transmite semnale electrice prin celulele nervoase pentru a comunica cu restul corpului. Această funcție depinde de mișcarea electroliților, în special a ionilor de sodiu, care modifică sarcina electrică a membranei celulelor nervoase.
 4. Contracția musculară:
  • Calciu: Este esențial pentru contracția musculară, permițând fibrelor musculare să alunece împreună și să se contracte.
  • Magneziu: Ajută la relaxarea mușchilor după contracție, facilitând procesul de alunecare a fibrelor musculare în exterior.
 5. Combaterea bolilor:
  • Pierderile excesive de lichide prin transpirație, diaree, vărsături sau urinare frecventă pot duce la pierderea electroliților. Înlocuirea acestor pierderi este esențială pentru prevenirea dezechilibrelor care pot afecta sănătatea.

Pentru a menține un nivel adecvat de electroliți, este important să incluzi în dietă alimente și băuturi bogate în acești nutrienți:

 • Sare de masă: Sursă principală de sodiu și clorură.
 • Brânză, produse lactate: Sursă bună de calciu și magneziu.
 • Fructe și legume: Avocado, banane, cartofi dulci, nuci, semințe.
 • Pește gras, tofu, leguminoase: Sursă de magneziu și fosfat.

Electroliții sunt vitali pentru menținerea funcțiilor critice ale organismului, inclusiv echilibrul fluidelor, funcționarea nervilor și a mușchilor, și menținerea pH-ului sanguin. O dietă echilibrată și hidratată corespunzător poate asigura aportul necesar de electroliți pentru o sănătate optimă.

Informațiile prezentate nu înlocuiesc consultul medical. Pentru diagnostic și tratament, consultați medicul dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare