Ce taxe și majorări intră în vigoare de la 1 noiembrie?

FINAINCIAR. Curtea Constituțională a României a emis o decizie prin care a constatat că măsurile de austeritate asumate de Guvern în Parlament, la finalul lunii septembrie, sunt conforme cu Constituția. Aceste măsuri vor deveni legi după ce vor fi promulgate de către președintele Klaus Iohannis.

Noua reformă fiscală și majorările vor fi introduse în două etape distincte: începând cu data de 1 noiembrie și de la 1 ianuarie 2024. Această decizie a fost luată pentru a permite timp suficient pentru pregătirea și implementarea schimbărilor fiscale.

Măsurile care vor intra în vigoare începând cu data de 1 noiembrie 2023 includ:

-IT-iștii vor plăti impozit pe venit pentru suma care depășește salariul de 10.000 de lei brut.
-Se elimină scutirea CASS pentru angajații din domeniul construcției și agriculturii.
-IT-iștii sunt scutiți de cota CAS corespunzătoare fondului de pensii administrat privat (cota 4,75%), începând cu anul 2024, în limita unui salariu brut de 10.000 de lei.
-Nu se mai acordă scutire CAM pentru angajații din construcție și agricultură.
-Se permite încasarea numerarului în limita unui plafon zilnic de 1.000 de lei de la o persoană juridică.
-Se pot efectua plăți către persoanele juridice în limita unui plafon zilnic de 1.000 de lei per persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 de lei pe zi.
-Se permit încasările și plățile între o persoană juridică și o persoană fizică în limita unui plafon zilnic de 5.000 de lei către/de la o persoană.
-Sumele de numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 de lei.
-În cazul nerespectării plafonurilor de mai sus, se aplică o amendă de 25% din suma încasată/plătită sau deținută în casierie, care depășește plafonul.
-Se permit încasări și plăți în numerar între două persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 de lei.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, vor fi introduse următoarele majorări și modificări:

-Se va aplica CASS la tichetele de masă și voucherele de vacanță.
TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru locuințele cu o valoare de maxim 600.000 de lei (fără TVA) și o suprafață utilă de maxim 120 mp.
-TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru produsele bio și eco.
-TVA-ul va crește de la 5% la 19% pentru serviciile din centrele de fitness.
-Companiile cu cifra de afaceri anuală sub 60.000 de euro și care nu desfășoară activități în domeniile IT, stomatologie, medicină și HoReCa vor plăti 1% din venituri.
-Companiile cu cifra de afaceri între 60.000 și 500.000 de euro sau sub 60.000 de euro, dar activează în unul dintre domeniile menționate mai sus, vor plăti 3% din venituri.
-TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice.
-TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru expoziții și cinematografe.
-De asemenea, începând cu veniturile din 2024, PFA-urile vor datora CASS la venitul net, în limita a 60 de salarii minime brute pe țară. -Se elimină plafoanele anterioare de 6, 12 și 24 de salarii minime brute. Astfel, pentru PFA-urile cu venituri mai mici de 60 de salarii minime brute, se va plăti CASS la valoarea de 10% din venitul net.

Aceste măsuri au fost adoptate de Guvern la sfârșitul lunii septembrie și, deși opoziția a avut la dispoziție trei zile pentru a depune o moțiune de cenzură, aceasta nu a fost înaintată. Ca urmare, legea a fost considerată adoptată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare