Cea mai mare companie de energie electrică din Grecia vrea să cumpere Enel România

ENERGIE. Compania elenă Public Power Company (PPC) se pregătește să cumpere 70% din Enel România și să devină unul dintre principalii furnizori de energie din țară.

Enel România, subsidiară a grupului italian Enel, este evaluată la circa 1,8 mld. euro. Compania este unul dintre cei mai mari investitori privați din sectorul energetic la nivel național, fiind atât producător, cât și transportator de energie.

Enel operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în sudul țării (inclusiv în București), Banat și Dobrogea. În total, Enel România controlează o treime din sistemul național de distribuție a energiei.

Recent, voci din conducerea Enel România au criticat plafonarea prețurilor la energie de către guvern, afirmând că această reglementare nu favorizează investițiile. Alberto De Paoli, directorul financiar al Enel, a declarat că plafonarea energiei ar putea avea un impact asupra prezenței continue a grupului în România.

Enel caută să vândă pachete de acțiuni minoritare în operațiunile sale din România încă din 2019 și a curtat mai multe fonduri de investiții în acest scop. De data aceasta, însă, PPC caută să cumpere o participație de control la Enel România. Un acord între cele două a fost deja semnat, împreună cu o evaluare a filialei la 1,3 miliarde de euro.

Se așteaptă ca PPC să plătească în jur de 300-400 de milioane de euro din fonduri proprii și să acopere restul prin împrumuturi pentru a achiziționa Enel România. Georgios Stassis, actualul CEO al PPC, a condus Enel România între 2016 și 2019.

Înființată în 1950, PPC este principala companie de electricitate din Grecia și are aproximativ 6 milioane de clienți în această țară, pe care îi alimentează cu ajutorul centralelor și surselor de energie termică, hidroelectrică și regenerabilă. De asemenea, operează în peste 30 de țări din întreaga lume și are o bază de active de aproximativ 3 miliarde de euro.

Grupul și-a anunțat intenția de a intra pe piața românească în urmă cu un an, adunând 1 mld. euro de la investitori pentru această mișcare.

Statul elen deține un pachet minoritar de acțiuni de 34% din PPC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare