Cea mai mare expoziție din România dedicată lui Goya și Dali

ARTĂ. Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino din Bușteni inaugurează o nouă expoziție, intitulată “Goya & Dali. Controverse”, un proiect rar întâlnit în spațiul cultural european și nu numai. Expoziția este dedicată celor doi renumiți artiști spanioli care au făcut istorie atât prin arta lor, cât și prin controversele stârnite odată cu ea. Începând cu 4 noiembrie, vizitatorii vor avea ocazia să admire peste 100 de etaloane și litografii semnate de Francisco de Goya și, respectiv, Salvador Dali, toate aparținând colecției private de artă europeană a avocatului George Șerban.

“Goya & Dali. Controverse” organizată la Bușteni este rezultatul unei colaborări între Muzeul Național Brukenthal, Colecția de Artă George Șerban și Castelul Cantacuzino. Acest proiect artistic a început în 2021, cu ocazia aniversării a 275 de ani de la nașterea lui Goya și a sărbătoririi a 140 de ani de relații diplomatice între România și Spania.

Expoziții cu lucrări semnate de Goya au fost organizate la Iași, Bistrița și Oradea, iar în toamna anului 2021 în Parlamentul României, pentru a celebra Ziua Națională a Spaniei. În acest an, expoziția << Goya și Dali, Blestemul războiului >> a fost deschisă la Muzeul Național BrukenthaL, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
De data aceasta, expoziția prezentă la Bușteni prezintă în premieră mai multe lucrări realizate de Dali pe baza gravurilor lui Goya. Așadar, invităm publicul la cea mai mare expoziție din România cu lucrări de Goya și Dali. Constatăm, într-o perioadă controversată și tumultoasă ca a noastră, că de-a lungul istoriei au existat derapaje care au adus suferință și durere.

Cunoașterea istoriei, povestită de data aceasta prin artă, ne ajută să înțelegem că omul poate lupta de multe ori împotriva omului, iar istoria ar trebui să ne maturizeze și să ne facă și mai conștienți că, în diferitele noastre meserii, unele decizii luate pot avea și efecte dezastruoase. Această expoziție, dincolo de efectul și modernitatea artistică, poartă și un mesaj puternic”, a declarat Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției și managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal.

Expoziția “Goya & Dali. Controverse” aduce în atenția publicului două personalități artistice spaniole care sunt deopotrivă diferite și asemănătoare. Centrată în jurul celebrei serii de 80 de gravuri, intitulată “Los Caprichos” și realizată pentru prima dată de Goya spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, fiind reluată, apoi, de Salvador Dali în secolul al XX-lea, expoziția prezintă satira adresată societății de către ambii artiști, valabilă până în zilele noastre.
Vor fi expuse 32 de “Capricii” (“Los Caprichos”) ale lui Francisco de Goya și 14 litografii originale din seria “Capricii” a lui Dali. Printre lucrările lui Goya se numără “Somnul rațiunii produce monștri”.

În cadrul expoziției, vizitatorii vor mai putea admira gravuri din seria completă “Tauromaquia”, care prezintă luptele cu tauri spaniole în viziunea lui Goya, dar și o parte din ciclul “Dezastrele războiului”, care cuprinde mărturii ale aceluiași artist.

Expoziția “Goya & Dali. Controverse” va fi deschisă în perioada 04.11.2022 – 26.02.2023.
Mai multe detalii sunt disponibile online pe www.cantacuzinocastle.com
Biletele pot fi achiziționate direct de la intrarea în castel, iar accesul în galerie se face prin intermediul unor tururi ghidate. Pentru rezervări de grup, este necesar un apel la numărul de telefon: 0244320520.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare