Cea mai mare hidrocentrală construită în ultimii 25 ani în Europa. Complexul Hidroelectric Tamega din Portugalia – Un monument al eficienței și durabilității în producția de energie regenerabilă”

TEHNOLOGIE. Într-un peisaj în continuă evoluție al energiei regenerabile, Portugalia se distinge acum cu cea mai mare hidrocentrală construită în ultimii 25 de ani în Europa – Complexul Hidroelectric Tamega. Acest proiect impresionant, care a trecut recent de etapa conectării finale la rețea, reprezintă un exemplu viu al modului în care tehnologia modernă poate să răspundă provocărilor energetice contemporane.

Cu o putere totală de 1.158 MW, Tamega nu doar generează electricitate nouă, ci integrează și o “giga baterie” uriașă, marcând astfel un pas semnificativ în direcția stocării eficiente a surplusului de electricitate. Proiectul constă în trei părți esențiale: hidrocentrala Daivoes, hidrocentrala prin pompare Gouvaes și hidrocentrala Alto Tamega.

Hidrocentrala Daivoes, prima conectată la rețea în 2022, aduce o contribuție semnificativă la generarea de electricitate nouă, având două turbine de câte 59 MW, cu o putere totală de 118 MW. Aceasta reprezintă doar începutul, deoarece partea centrală a complexului este hidrocentrala Gouvaes, cu o putere impresionantă de 880 MW. Cu titlul de “giga baterie”, Gouvaes funcționează ca un sistem de stocare masiv, transferând apa între lacurile Daivoes și Gouvaes la o diferență de altitudine de 650 de metri.

Principiul de funcționare al hidrocentralei prin pompare este esențial în gestionarea surplusului și deficitului de energie electrică. În perioadele de excedent de energie, turbinele pompează apa în lacul superior, iar în perioadele de cerere crescută, apa este eliberată pentru a genera electricitate. Deși eficiența acestui proces este în jurul valorii de 80%, Tamega devine o piesă esențială în mixul energetic portughez, oferind o capacitate de stocare masivă de 40 GWh.

Un aspect impresionant al proiectului este și costul relativ moderat, de 1,5 miliarde de euro. Comparativ cu alternativele bazate pe baterii, precum cele oferite de Tesla Megapack, care ar necesita investiții de peste 12 miliarde de dolari pentru aceeași capacitate de stocare, Tamega se dovedește a fi o investiție mai eficientă pe termen lung.

În plus, Tamega nu se limitează doar la producția de electricitate. În colaborare cu compania Iberdola, se va instala în apropiere un parc eolian de 300 MW, adăugând o sursă suplimentară de energie regenerabilă la rețea. Într-o perioadă în care dezvoltarea durabilă și gestionarea eficientă a resurselor sunt priorități majore, Complexul Hidroelectric Tamega devine un simbol al progresului și inovației în domeniul energiei regenerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare