Cea mai mică comună din România – locuitori cât să încapă într-un bloc

CURIOZITĂȚI. Cu cea mai mică populație din România, comuna Bătrâna din județul Hunedoara este tot mai părăsită de la an la an.

Astăzi numără 78 de locuitori, majoritatea trecuți de 60 de ani. Primarul spune că singura speranță de revitalizare a zonei este turismul, pe care l-ar putea atrage cu drumuri mai ușor accesibile.

Comuna se află la 960 de metri altidudine, în Munții Poiana Ruscă. Pentru anumite cumpărături și servicii medicale, cei 78 de locuitori trebuie să meargă 25 de kilometri până la cea mai apropiată șosea, care duce în localitățile învecinate.

Comuna nu are școală, farmacie sau dispensar, dar are un muzeu al portului popular.

Radu Herciu, primarul comunei Bătrâna: „Inițiativa a fost a urmașului familie respective, care s-a întors, a renovat casa părintească și a amenajat, împreună cu soția sa, un mic muzeu cu obiecte de-ale noastre.”

Exceptând municipiul București, cel mai mare municipiu din România este Cluj-Napoca din județul Cluj care și-a păstrat această poziție în ultimii zece ani deși și-a redus populația cu 37978 de persoane, coborând la o populație de 286598 locuitori.
Dar această reducere trebuie privită dintr-o perspectivă mai amplă, luând în considerare și localitățile limitrofe, învecinate, unde populația urbană a optat să se mute la casă. Astfel, dacă municipiul Cluj-Napoca, singur, fără vecinătăți, a scăzut la 88,3% din populația de acum zece ani, măsurat împreună cu localitățile învecinate conform datelor din tabelul de mai jos, a avut o creștere ușoară (101,8%)
.”, arată INS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare