Cele mai remarcabile startup-uri românești sau co-fondate de români din în 2022

BUSINESS. România va deveni unul dintre cele mai vibrante centre de inovare din Europa Centrală și de Est. Ecosistemul startup-urilor este în creștere și are o mulțime de semne de optimism, alimentat de ceea ce este una dintre forțele de muncă IT cu cea mai rapidă creștere din Europa.

Odată cu apariția pandemiei ca un punct de cotitură major pentru accelerarea transformării digitale, soluțiile tehnologice și digitale sunt acum punctul central al liderilor de afaceri și al investitorilor – creând o oportunitate reală pentru România de a crește vertiginos în cursa startup-urilor.

Inovația tehnologică este în plină expansiune în România, capitala București începe să se impună ca un hub. În plus, costul scăzut al vieții și viteza rapidă a internetului subliniază unele dintre beneficiile lansării unei companii de acolo. În plus, unicornii emblematici precum Elrond și UiPath oferă inspirație unei noi generații de disruptori tehnologici.

Startup-urile românești s-au remarcat și în 2022, cu antreprenori co-fondatori români. Multe s-au extins internațional, au obținut finanțare și au lansat diverse produse și servicii.

Haideți să vedem unele dintre cele mai promițătoare startup-uri care s-au remarcat în 2022:

-Sessions – O platformă de comunicare și colaborare care îmbunătățește întâlnirile video. Fondat în 2020 la București, de doi antreprenori români, Radu Negulescu și Radu Țintescu, cu o investiție de 4,4 milioane EUR în 2022, de la fondurile de capital de risc Earlybird Venture Capital, Stride.VC și Launchub Ventures.

-Nestor – Fondat în 2018, în SUA, de doi IT-iști români, Raluca și Bogdan Apostol. Cei doi au lansat o platformă software de resurse umane care ajută firmele să-și păstreze angajații. În 2022, Nestor a atras o finanțare de capital de risc de 2 milioane de dolari de la investitori străini și români.

-AMSIMCEL – Un startup românesc de tehnologie deeptech care dezvoltă o platformă pentru verificarea cipurilor de ultimă generație. Startup-ul fondat în 2017, în România, de Cătălin Țugui, Emanuel Dogaru și Gabriel Donic, a obținut o finanțare mixtă de 4,8 milioane de euro prin acceleratorul Consiliului European pentru Inovare (EIC).

-GoodLegal – Startup-ul fondat în anul 2021 de Vasile Țiple, fostul director juridic (chief legal officer) al companiei IT româno-americane UiPath, și-a lansat în 2022 platforma de automatizare a procedurilor legale, destinată clienților-companii. Platforma GoodLegal s-a lansat cu asistența unei runde de investiții pre-seed de 1,2 milioane de euro, condusă de fondul de investiții sud-est european Earlybird Digital East Fund.

-Momsi – O aplicație pentru mame, care încurajează interacțiunile în viața reală, lansată de un antreprenor român. Startup-ul a anunțat în 2022 că aplicația a devenit disponibilă în șase țări: România, Polonia, Ucraina, Ungaria, Slovacia și Republica Moldova. Ideea aplicației Momsi a pornit de la Ionuț Țurlea, fondator și CEO, după ce soția lui nu a mai putut alăpta, la trei luni după naștere.

-DRESSINGZ – În 2022, o antreprenoare cu experiență managerială în Vodafone România și UiPath a obținut o investiție de 300.000 de euro și a lansat o platformă online pe care utilizatorii vând și cumpără haine de lux second-hand, în unele cazuri recomandate de vedete și influenceri români. DRESSINGZ este un marketplace cu haine SH de lux, lansat de Romina Tăzlăoanu și Alexandru Andrieș.

-FlowX.AI – Startup-ul românesc care a lansat o platformă ce oferă companiilor mari posibilitatea de a construi experiențe digitale moderne a anunțat în 2022 că își deschide un birou în Paris cu scopul de a se dezvolta în Europa. Anunțul a venit după o rundă de finanțare de 8,5 milioane de dolari obținută la finalul anului 2021.

-Anyscale – În 2022, startup-ul american de inteligență artificială Anyscale, co-fondat de IT-istul româno-american Ion Stoica, a obținut o investiție de 99 milioane de dolari într-o rundă de finanțare Serie C. Ion Stoica e un nume de referință în Silicon Valley. Profesor la universtatea UC Berkeley, el a fondat, în 2019, startup-ul Anyscale, alături de doi tineri antreprenori, Robert Nishihara și Philipp Moritz.

-Extasy – Startup-ul înființat în 2020 de fondatorul Untold, Bogdan Buta, a lansat o platformă online de experiențe pentru timp liber. Extasy a obținut o finanțare de capital de risc de 700.000 de euro, de la un grup de investitori, în 2022.

-BotsAndUs – Fondat la Londra, în anul 2015, de Andrei Dănescu, Adrian Negoiță și Oana Jinga. Startup-ul celor trei antreprenori români face roboți pentru depozite și logistică și a obținut în 2022 o finanțare de capital de risc de 13 milioane de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare