Celebrând talentul și moștenirea muzicală – Concursul Internațional de Dirijat ”Erich Bergel” ajunge la Târgu Mureș pentru a doua ediție

CONCURS. În perioada 8-12 aprilie, Târgu Mureș va găzdui cea de-a doua ediție a prestigiosului Concurs Internațional de Dirijat ”Erich Bergel”. Evenimentul este organizat de Orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, Associazione Artes din Italia și Asociația Kutl Mind, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș și își propune să ofere o platformă de excelență pentru tinerii dirijori talentați.

Concursul își trage numele de la muzicianul de excepție Erich Bergel, originar din localitatea Râșnov, a cărui contribuție la muzica clasică mondială este impresionantă atât prin cariera sa de dirijor renumit, cât și prin activitatea sa ca profesor. Bergel a fost dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din Cluj-Napoca și al Filarmonicii Neordwestdeutche, și a fost profesor la Universitatea de Arte din Berlin, marcând prin prezența sa multe dintre cele mai prestigioase scene muzicale ale lumii.

Concursul este dedicat dirijorilor născuți după data de 15 octombrie 1947 și se desfășoară în două etape distincte.

Prima etapă, eliminatorie, s-a desfășurat între 15 octombrie 2023 și 1 martie 2024, iar cea de-a doua etapă, finala, va avea loc între 8 și 12 aprilie 2024.

Participanții la faza finală a concursului vor fi evaluați pe parcursul a două runde, semifinala și finala, în baza unui repertoriu impus. În prima rundă, care va avea loc în zilele de 8 și 9 aprilie, candidații vor dirija lucrări precum Uvertura ‘Egmont’ și Simfonia nr. 1 de Ludwig van Beethoven, precum și Simfonia nr. 39 de Wolfgang Amadeus Mozart.

În cea de-a doua rundă, care va avea loc pe 10 aprilie, participanții trebuie să pregătească o serie de lucrări, printre care uverturi celebre semnate de Beethoven, Mozart, Verdi, Rossini, Ceaikovski, Strauss și Șostakovici. Cei admiși în această rundă vor afla uvertura pe care o vor dirija abia în momentul apariției lor pe scenă.

Semifinala, programată pentru 11 aprilie, va consta în dirijarea a două simfonii selectate de juriu, iar finala va include o repetiție generală și un concert final în data de 12 aprilie, urmat de anunțarea câștigătorului în fața publicului.

Concursul Internațional de Dirijat ”Erich Bergel” reprezintă nu doar o competiție de prestigiu, ci și o oportunitate pentru tinerii dirijori de a-și demonstra talentul și pasiunea pentru muzică. Evenimentul marchează o nouă etapă în promovarea moștenirii muzicale și în cultivarea viitorului dirijoral la nivel internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare