CELEBRARE – 200 de ani de la nașterea lui Constantin Romanu-Vivu, fost prefect al Ținutului Mureșului de Sus
EVENIMENT. Constantin Romanu-Vivu (n. 1821, Pinticu, jud. Bistriţa-Năsăud – 29 ianuarie 1849, Sângeorgiu de Mureş, jud. Mureş), unul din liderii și martirii Revoluției române din Transilvania din 1848, conducător al Legiunii a XII-a română și ales (la 18 octombrie 1848) prefect al Ținutului Mureșului de Sus, cu sediul la Reghin, a fost celebrat în județul Mureș, cu ocazia împlinirii a două secole de la naștere.
Asociația Culturală Constantin Romanu-Vivu a cinstit memoria marelui revoluţionar paşoptist și promotor al unității românilor printr-un eveniment organizat la Târgu Mureș, la sediul Asociației Cultural-Patriotice Avram Iancu, alături de personalități și specialiști în istoriografie și publicistică din județul Mureș, invitați și persoane interesate.
Evenimentul a fost marcat prin lansarea ziarului aniversar Cronică sângerozană, dedicat în totalitate eroului-martir, cel considerat primul român care a purtat steagul tricolor după adoptarea sa ca drapel național (în iunie 1848) și omul căruia i-a fost dedicat cel mai mare monument din România (dezvelit la 14 septembrie 1936 la Sângeorgiu de Mureș, pe locul unde Romanu-Vivu a fost uciș mișelește – autor: Cornel Șildan) – monumentul a fost distrus de trupele de ocupație în toamna anului 1940 și nu mai fost refăcut niciodată, deși în 30 iulie 2015, prin Hotărârea nr. 185, Consiliul Local Târgu Mureș a aprobat în unanimitate ridicarea unui monument similar în memoria eroului (în documentul oficial este decis inclusiv locul amplasării acestuia, la baza Cimitirului Eroilor Români, de pe strada Gheorghe Marinescu).
În cadrul evenimentului prin care Asociația Culturală Constantin Romanu-Vivu l-a omagiat pe fostul prefect pașoptist au rostit alocuțiuni: profesorul de istorie Simion Bui (de la Colegiul Național Alexandru Papiu-Ilarian), profesorul Dimitrie Poptămaș (fost director al Bibliotecii Județene Mureș), publicistul Ilaria Gheorghe Opriș, Ioan Berța (președintele Asociației Avram Iancu) și Valentin Bretfelean (președintele Asociației Constantin Romanu-Vivu).
Cătălin VISCHI