Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai au descoperit fosile de crocodil în România

DESCOPERIRE. Un grup de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a demonstrat existența, pe teritoriul României, a unei specii de crocodil care a trăit aici în trecut și care este prezentă astăzi în sud-estul Asiei, informează un comunicat de presă transmis miercuri de Universitate.

Un grup de paleontologi de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (Vlad A. Codrea, Venczel Marton: Laboratorul de Paleotehnie), Muzeul Țării Crișurilor Oradea (Venczel Marton) și Muzeul Brukenthal din Sibiu (Nicolae Trif) au demonstrat existența pe teritoriul României a unui tip de vertebrat fosil de crocodil din grupul gavial. Crocodilii din grupul gavial trăiesc astăzi în sudul și sud-estul Asiei, fiind semi-acvatici.”, precizează sursa citată.

Cel mai cunoscut dintre ei este gavialul indian, așa-numitul gharial (Gavialis gangeticus). Ceea ce îi deosebește sunt boturile alungite și înguste, dotate cu o multitudine de dinți întrepătrunși, specializați pentru hrana lor specifică: peștii.

Pe baza unor dinți din rocile de la Turnu Roșu (fostul Porcești), cercetătorii specializați în cercetarea fosilelor de vertebrate au stabilit că astfel de crocodili au fost prezenți în acea zonă în Paleogen, în urmă cu aproximativ 34-48 de milioane de ani. În acele vremuri, apele calde și puțin adânci ale Oceanului Tethys scăldau munții proaspăt apăruți, care astăzi fac parte din Munții Făgăraș. Dinții izolați ai crocodililor de acolo au fost colectați timp de peste un secol, dar nu au fost niciodată studiați cu suficientă atenție. Ei provin de la mai mulți indivizi, cel puțin cinci forme morfologice fiind distinse pe baza fosilelor existente. Pe baza trăsăturilor particulare, acestea au fost atribuite unor forme primitive de gaviale, întâlnite la începutul istoriei lor geologice.”, se arată în comunicat.

Potrivit cercetătorilor, fosilele lor din sudul Transilvaniei au o importanță cu totul specială din două motive: pe de o parte, dovedesc prezența unui nou grup de vertebrate fosile în România, iar pe de altă parte, permit ipoteza unei migrații din nord-vestul Africii până pe meleagurile noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare