Cetatea dacică de la Sarmizegetusa va fi restaurată cu fonduri PNRR

RESTAURARE. Vechea cetate dacică Sarmizegetusa va fi restaurată cu fonduri europene din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Peste 7,4 milioane de euro vor fi investite în restaurarea cetății, un sit de patrimoniu cultural și istoric.

Proiectul face parte din planul “România atractivă”. PNRR include, de asemenea, finanțare pentru situri situate de-a lungul a douăsprezece “rute culturale” destinate turiștilor care vizitează România. Sarmizegetusa face parte din două astfel de rute.

Cetățile dacice din Munții Orăștiei fac parte din patrimoniul mondial UNESCO, dar nu sunt atracții turistice majore. Noile investiții au ca scop conservarea valorii arheologice a cetății, dar și transformarea ei într-un punct de interes pentru vizitatori.

“Am semnat contractele de finanțare pentru un obiectiv de referință care este atât central pentru identitatea noastră ca popor, cât și unic în lume”, a declarat ministrul investițiilor și fondurilor europene, Marcel Boloș. El a mai spus că investițiile vor contribui la dezvoltarea zonei locale și a județului Hunedoara.

Investițiile includ atât lucrări de restaurare, cât și crearea de noi spații expoziționale. Conform planurilor, la intrarea în situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi amenajat un muzeu. Muzeul va avea un punct de belvedere asupra întregului sit și a amfiteatrului roman din apropiere și va găzdui una dintre cele două fântâni de marmură care făceau parte din intrarea în forumul roman.

De asemenea, va exista o expoziție cu cele mai importante descoperiri arheologice legate de Dacia romană.

Intrarea în forumul roman, obiectiv inclus în traseul cetăților romane, este unul dintre primele monumente construite în Dacia. De asemenea, templul dacic de la Sarmizegetusa Regia va fi restaurat printr-o investiție de 2,29 milioane de euro, parte din suma totală menționată mai sus.

Sarmizegetusa a fost fondată în a doua jumătate a secolului I î.Hr. și a fost capitala Daciei în timpul regelui Decebalus înainte de cucerirea romană.

Mănăstirile, bisericile, gospodăriile, cetățile și alte obiective vor fi restaurate cu fonduri din Planul de Reziliență. De asemenea, în cadrul aceleiași componente a Planului național de redresare și reziliență, au fost semnate contracte în valoare totală de 59 de milioane de euro pentru înființarea, modernizarea și restaurarea a 8 muzee și memoriale, printre care un Memorial al Revoluției-Decembrie 1989, un Memorial al Victimelor și un Muzeu al Industrializării Forțate și al Dezrădăcinării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare