Decizia Curții Supreme privind termenul de prescripție va închide 557 de dosare DNA

JUSTIȚIE. Decizia pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție privind prescripția specială va duce la închiderea a mii de dosare, 557 fiind dosare de corupție aflate în competența Direcției Naționale Anticorupție. Prejudiciul estimat în aceste dosare se ridică la 1,2 miliarde de euro, iar valoarea totală a mitei și a traficului de influență se ridică la 150 de milioane de euro.

Potrivit procurorilor anticorupție, hotărârile Curții Constituționale din 2018 și 2022 și decizia de marți a instanței supreme vor avea consecințe asupra a 57 de dosare penale aflate în curs de cercetare penală și pe rolul instanțelor de judecată.

În aceste 557 de dosare, în care prejudiciul estimat se ridică la 1,2 miliarde de euro, iar valoarea totală a infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență se ridică la 150 de milioane de euro, magistrații vor trebui să constate încetarea procesului penal și înlăturarea răspunderii penale pentru infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție și având ca obiect fraudarea fondurilor europene, precizează DNA.

De la decizia din 2018 prin care a fost declarată neconstituțională o sintagmă din articolul din Codul penal referitor la termenul de prescripție a răspunderii penale și până la o ordonanță de urgență adoptată de Guvern pe 30 mai 2022, prin care a fost modificat Codul penal, în niciun caz prescripția nu poate fi întreruptă, a stabilit Curtea Constituțională în luna iunie.

Parlamentul nu a făcut modificările legislative pentru a pune în acord Codul Penal cu decizia Curții Constituționale, astfel că din 2018 nu există prevederi legale care să reglementeze întreruperea prescripției, aspect taxat de decizia CCR din vara acestui an.

După decizia CCR, multe procese au fost suspendate, instanțele cerând ICCJ să clarifice dacă deciziile Curții Constituționale privind prescripția se aplică retroactiv principiul legii penale mai favorabile. Completul de soluționare a problemelor de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis marți că decizia CCR privind prescripția se aplică retroactiv. Decizia va afecta mii de dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată sau la parchet – inculpații vor scăpa de condamnare sau de acuzații, ca urmare a prescripției.

Efectul – mii de inculpați ar putea scăpa de dosare, pe lista beneficiarilor figurând nume celebre, precum Elena Udrea sau Ioana Băsescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare