Cetatea Mălăiești de la porțile Retezatului, reclădită din temelii

ISTORIE. Cetatea Mălăiești din Hunedoara a rămas singura fortăreață medievală din Țara Hațegului, restaurată după 1990. Lucrările au stârnit controverse, însă așezarea primește tot mai mulți turiști.
Țara Hațegului, teritoriul de la poalele Munților Retezat, Șureanu, Țarcu și Poiana Ruscă, traversat de apele Streiului și ale afluenților săi, a fost locuită din cele mai vechi timpuri.
Romanii au cucerit ținutul roditor al Daciei și au lăsat aici o mulțime de vestigii ale imperiului, cea mai faimoasă dintre ele fiind colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa – capitala provinciei romane din Dacia.
În Evul Mediu, Ţara Haţegului a fost stăpânită de mai multe familii de cneji, care se bucurau de privilegiile oferite de regii Ungariei ca răsplată pentru faptele de arme. Kendeffy, una dintre ele, se numără printre cele mai vechi familii nobiliare din Transilvania, fiind atestată de peste şase secole. Alături de ea și alte vechi familii cu origini medievale au lăsat în urma lor castele, turnuri și fortărețe, ale căror ruine împânzesc întregul teritoriu de la poalele Retezatului.
Cetatea Colţ, Turnul Crivadiei, Curtea nobiliară de la Sălaşu de Sus, Cetatea Haţegului, donjonul de la Răchitova – vechi de peste jumătate de mileniu – se numără printre emblemele trecutului, rămase în ruină, în Țara Hațegului. O soartă diferită a avut-o, în schimb, cetatea medievală Mălăiești, aflată pe unul dintre cele mai populare trasee spre Parcul Național Retezat: Hațeg – Sălașu de Sus – Nucșoara – Cârnic – Pietrele.
Sursa historia.ro